Stäng
juni 23, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Riskkapitalförvaltad. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

”Avknoppning” liknar fortfarande mest stöld

Processen där det som en gång var en del av det gemensamma säljs ut till privatpersoner till absurda underpriser – de så kallade ”avknoppningarna” – har pågått ett antal år. Ett av de mest uppmärksammade fallen gäller Serafen och Filippa Reinfeldt (som nu lämnat politiken för att maxa vinsten i just den privata vårdindustrin).

Nu lyfter lokaltidningen Stockholm Direkts Hammarby/Skarpnäck-upplaga ännu ett fall värt att uppmärksamma över hela landet. Det rör tre förskolor som såldes ut för 13 år sedan, då en moderatstyrd stadsdelsnämnd sålde skolorna för 260 000 spänn (för tre skolor!!!) till dåvarande enhetschefen Eva Nyberg.

På tio år har Nyberg sedan plockat ut mer än 12,5 miljoner kronor i ren vinst från förskolorna. Och när hon nu sålt dem är det inte 260 000 kronor som gäller längre. Nej, när förskolekedjan Pysslingen (riskkapitalägd förstås…) köper förskolorna handlar det om 15-20 miljoner kronor ner i Eva Nybergs ficka.

Förlorarna i den här karusellen är förstås de förskolebarn vars tillvaro nu vilar i händerna på ägare som har som huvuduppdrag att berika sina ägare, inget annat. Och så medborgarna förstås, vars förskolor slumpades bort av moderater till ett kriminellt lågt pris.

Blä.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se