Stäng
augusti 4, 2015
Nils Westling, medarbetare
Foto: Jan Collsiöö / TT

Avgaser ger demens – om det nu behövdes fler skäl att fixa renare luft

Samhället måste ställas om – vi behöver mer miljöhänsyn, mindre överkonsumtion och en nollad användning av fossila bränslen. Klimatförändringen tvingar oss till det.

Men alldeles oavsett klimatförändringen så är mer miljöhänsyn och mindre fossila bränslen ett mål att sträva mot. Idag rapporterar Dagens Nyheter om en ny studie från forskare vid Umeå universitet som visar att den som utsätts för mycket avgaser löper större risk att drabbas av demens.

Det är känt sedan tidigare att luftföroreningar kan orsaka astma, cancer och hjärtsjukdomar – och nu tycks det alltså som att demens kan läggas till listan. Bland annat kan det bero på att små partiklar tar sig in via luktnerven till hjärnan och orsakar direkta skador där.

På kort sikt bör den här forskningen användas när man räknar på kostnad och nytta av nya infrastrukturprojekt – ju mer uppenbart det är att bilism både dödar och leder till hjärnskador, desto troligare är det att samhällsplanerare kommer fram till att det behövs mer kollektivtrafik.

På lite längre sikt bör det läggas till den långa lista av argument för att ställa om samhället till att vara helt oberoende av fossila bränslen.

Tidigare i våras sammanställde vi en lista med fem anledningar att hata fossila bränslen – ingen av dem hade med klimatet att göra. Alternativen till fossila bränslen blir billigare och allt mer tillgängliga. Det är dags att kickstarta omställningen till ett samhälle utan fossila bränslen. Det finns i princip bara fördelar.

Sök på Politism.se