Stäng
november 2, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Där du ser en människa på bilden ser vissa bolag bara en möjlighet till profit. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Även du måste höja din röst mot vinsterna i välfärden

I början på nästa vecka presenteras Ilmar Reepalus omtalade utredning om vinstbegränsningar i välfärden.

Häromdagen rapporterade SVT att utredningen lär föreslå att välfärdsbolag får göra max sju procent i vinst på investerat kapital. Om det stämmer innebär det att utredningen accepterar betydligt högre vinster än väntat. Utgångspunkten var att regeringen och Vänsterpartiet skulle gå fram med en politik som får bort vinstintresset från välfärden. Sju procent i vinst är en rejäl urvattning av den ambitionen. Den enda fördelen med detta är att det bör bli något lättare att hitta en uppgörelse över blockgränsen, för att få politiken att bli verklighet.

Moderaterna har redan presenterat ett eget kompromissförslag, men det innehåller inga verkliga begränsningar av vinsterna annat än om det rör företag som missköter sin verksamhet så grovt att de inte borde få verka i välfärden. Det är däremot bra att även Moderaterna tvingas erkänna att det inte går att se välfärden som en marknad.

Den som undrar vad medborgarna tycker har en lång rad omfattande opinionsmätningar och undersökningar att luta sig emot: Svenska folket vill ha bort vinstintresset från välfärden. Det gäller alla: vänsterväljare, mittenväljare och högerväljare.

En helt ny opinionsmätning som Sifo gjort för SVT presenteras i dag och bekräftar den bilden. Bara 10 procent säger att de inte vill begränsa välfärdsföretagens vinstuttag. En av tio!

27 procent vill se ett totalförbud för vinst i välfärden, medan 53 procent nöjer sig med begränsningar. Det innebär att 80 procent vill se regleringar av vinst i välfärden. Det finns få politiska frågor där svenska folket är så oerhört enat. Tyvärr märks det inte alltid i mediernas rapportering.

Fler borde göra som tidningen Kommunalarbetaren och verkligen titta på skillnaderna mellan privat och offentlig välfärd. I deras stora granskning av de sex största vård- och omsorgsjättarna blir det slående hur mycket sämre villkoren är för de som jobbar i privat välfärd. Två exempel ur granskningen:

”Kommunalare i privata vårdföretag har i snitt en grundlön på 22 600 kronor, mot 23 800 kronor i kommunerna.”

”Bland privatanställda är det 38 procent av de visstidsanställda som är timanställda, i kommunerna 25 procent. Visstidsanställningar totalt är vanligare hos de privata.”

https://twitter.com/palbrunnstrom/status/793406891024084992

Det här är inte unikt för vård och omsorg, tvärtom ser det likadant ut i den svenska skolan.

Friskolor har lägre löner och lägre lärartäthet än kommunala skolor. De har fler obehöriga lärare. Dessutom har eleverna på friskolor bättre betyg trots sämre resultat.

Att få en vinstbegränsning genom riksdagen är en mycket svår utmaning för regeringen. Särskilt sedan näringslivslobbyn fått Sverigedemokraterna att bryta alla sina vallöften och helt ändra uppfattning i vinstfrågan – de vill numera låta välfärdsbolagen göra precis hur stora vinster som helst.

De borgerliga partierna har alla mycket nära relationer till just de som gör de stora vinsterna på svensk välfärd. De tror dessutom ideologiskt att marknaden alltid är bättre än det gemensamma, även om motsatsen bevisats.

Det starkaste argumentet regeringen och Vänsterpartiet har på sin sida är att alla vet att svenskarna inte accepterar obegränsade vinster i välfärden. Och opinionen kan flytta berg när den är så stark som på det här området. Det absolut bästa man kan göra för att den här oredan ska ordnas upp, för att skattepengarna ska gå till välfärd och inte till cyniskt skattesmitande riskkapitalister, är att säga det högt så ofta som möjligt.

Politikerna måste få höra det varje dag: Vinstintresset ska bort från vår gemensamma välfärd. Bort.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se