Stäng
mars 22, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Conrad förtjänar bättre än att ses som bara en kostnad. Foto: TV4/Kalla Fakta

Att tvinga bort Conrad är en riktigt bra affär

Det finns bara en sanning om den vinstdrivna välfärden: Det kommer alltid nya skandaler, eftersom vinstintresset slår ut allt annat.

Kalla Faktas reportage om ”de olönsamma barnen” är inte det sista men det senaste exemplet. Och det är omöjligt att titta på reportaget om Runstyckets skola utan att bli fullkomligt rasande.

Här har vi en fristående, vinstdrivande, förskola och grundskola som rakt ut säger att åttaårige Conrad inte får någon plats i skolan eftersom han behöver för mycket stöd. Conrad har fått diagnosen högfungerande autism, men är normalbegåvad och bedöms av expertisen må bäst av att gå i en vanlig klass. Särskola är alltså inte ett alternativ.

Men från skolans och ägarens håll hotar man Conrads föräldrar och säger att de ska anmäla dem till socialtjänsten om de inte väljer en annan skola åt sin son. De gör också en sån anmälan, och sedan två till. Utan grund, förstås.

”Vi är ingen bra autistskola”, säger skolan. Som om vinstdrivande skolor hade rätt att göra det valet, att välja bort elever med särskilda behov. Skolan säger också upp Conrads elevassistent, trots att de får extra pengar från kommunen för att täcka Conrads behov. Rektorn på Runstyckets skola berättar för föräldrarna att Conrad är ”på fel ställe”. Vd och ägare till skolan är Helen Widman, som ryggradslöst vägrar svara på frågor om Runstyckets agerande. Till föräldrarna säger hon dock att ”det blir för dyrt att ha Conrad på skolan”.

Skolan går med vinst år efter år, har ett stort eget kapital och ägaren Helen Widman plockar ut 5 miljoner kronor från bolaget och flyttar till ett annat bolag där hon är ensam ägare. Pengar som kommer direkt från skattebetalarna för att gå till undervisningen och eleverna. Och samtidigt säger ägaren alltså att skolan inte har råd att hjälpa Conrad.

Det här är en riktigt bra affär.

Att tvinga bort barn med behov av extra stöd gör att det blir lättare att öka lönsamhet och avkastning. Att säga nej till barn som behöver hjälp lönar sig. Och enligt aktiebolagslagen är det också avkastning till ägarna som enligt lag ska vara en skolas huvudsakliga mål om den drivs på det sättet.

Det är alltså helt rationellt att stöta bort och frysa ut elever som kan kosta extra pengar. Så ser vårt skolsystem ut.

Problemet växer i takt med att de vinstdrivande friskolorna blir fler. På tio år har antalet anmälningar till Skolinspektionen om bristande stöd till elever ökat från 300 till över 1 000.

Att tvinga bort små barn med behov av särskilt stöd är också ekonomiskt klipskt av andra skäl. Friskolor konkurrerar om elever och som aktör på en marknad är din skola ofta mer attraktiv och drar till sig fler elever – mer skattepengar att omvandla till vinster – om du kan visa upp att du inte har några besvärliga elever i klasserna.

Man blir moraliskt upprörd, indignerad och ledsen över det som händer Conrad. Det är omöjligt att inte bli det. Men det går inte att komma ifrån att det är detta vi bett om när vi infört ett system med skolor vars huvudmål är att göra vinst verksamheten. Det är helt enligt marknadens logik. Och det kommer bara att förändras när vi kastar ut marknaden från skolan.

Sök på Politism.se