Stäng
november 15, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Kommunalrådet Patric Åberg (M) i Östra Göinge. Foto: Jon Willén / TT

Att satsa på att bygga landet är inget skämt

”– Du måste skämta med mig?”

Det var moderaten Patric Åbergs reaktion när han i torsdags tog emot besked att Östra Göinge, där han är kommunalråd, får 60 miljoner kronor när regeringen skjuter till extra resurser för flyktingmottagandet.

Patric Åberg är något så ovanligt som en skånsk moderat som konsekvent tar strid för att alla kommuner ska ta emot flyktingar.

Den som följt rapporteringen kring flyktingmottagandet en tid har sett hur Åberg klivit fram som en imponerande handlingskraftig politiker som snarare än att lägga sig ner och tjura vill ta tag i de problem som finns att hantera. Det betyder förstås inte att han inte också har kritik:

”Hur ska flyktingarna få jobb?”

Den frågan var helt central för Patric Åberg när han intervjuades av Sydsvenskan i början på september i år. Och till Dagens Industri säger han nu att det är vad de 60 miljoner koronor extra som kommunen får ska användas till.

Östra Göinge vill ha sina nya invånare, de vill att kommunen ska växa. Pengarna som nu trillar ner något chockartat, där och i en lång rad andra kommuner, har Sverige och Magdalena Andersson just lånat. Det var verkligen på tiden, att låna till investeringar är en självklarhet i det här läget, och människorna som kommer hit är en investering på så vis att det tar tid innan de har möjlighet att själva bidra fullt ut. Först måste vi visa att vi satsar på dem. Att regeringen och finansministern nu inser detta är suveränt, och något många av oss efterfrågat länge.

Plötsligt börjar kommunpolitiker tänka som Patric Åberg: Vad ska vi göra med pengarna? Hur säkerställer vi att de hjälper oss på både kort och lång sikt? Hur ökar vi möjligheterna för fler jobb inte bara i dag utan permanent? Kan min kommun växa och stärkas genom en smart politik kopplat till flyktingmottagandet? De handlingskraftiga stärks. De som sitter och surar får slut på ursäkter. Vi reser oss upp och börjar arbeta.

Men det finns mer som måste göras. Vi måste fortsätta satsa, rejält, och omedelbart.

Sedan måste etableringsreformen skrotas. Det är märkligt att det inte finns någon debatt om att slopa den, när alla vet hur läget ser ut. Etableringsreformen fungerar nämligen på ett sånt sätt att små kommuner som tar de inledande kostnaderna sällan får del av skatteintäkterna när den nyanlända väl får jobb. För jobben finns främst i de större städerna och flyktingarna tvingas då söka sig dit för att få fortsatt ersättning. Det ger glesbygden ökade kostnader och större städer ökade intäkter. Den politiken var destruktiv redan för tre år sedan, men är fullständigt brutal mot kommunerna när det kommer så många asylsökande som i dag.

Folkpartiet, som var mest stolta över etableringsreformen, ifrågasätter den numera själva. Patric Öberg i Östra Göinge är också mycket kritisk.

Vad kommunerna behöver är ett rejält stöd från staten, som har perfekta förutsättningar för att ge ett sådant stöd just nu, på precis det sätt som nu sker i regeringens tillägg. Men det krävs också att staten är med och bygger upp och bygger ut offentlig service på lång sikt, så att det finns jobb – samt bra tillgänglighet och vettiga livsvillkor – i hela landet.

Sök på Politism.se