Stäng
mars 20, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Kunskap eller avkastning? Vi måste välja vilket som är viktigast. Foto: Lars Pehrson/TT

Att säga nej till aktiebolag i skolan är ingen vänsterfråga

”Enligt aktiebolagslagen ska ett aktiebolag ha som mål att gå med vinst.”
”Aktiebolagets fokus på lönsamhet innebär att de är tvungna att försöka exkludera svagpresterande elever.”

Citaten ovan kommer från DN Debatt på söndagen och är inga vildsinta vänsterkängor i debatten utan en beskrivning från entreprenören Mats Arnhög, tidigare ordförande i Carlssons skola, före detta moderata riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson, tankesmedjan Katalys chef Daniel Suhonen (S) samt Sten Svensson, tidigare chefredaktör Lärarnas tidning.

Politism har vi alltid argumenterat emot vinstintressets vara i välfärden som helhet och såklart även i skolan. Vi har skrivit om hur Sverige kan få världens bästa skola igen om vi får bort jakten på avkastning. För oss är det vänsterpolitik att kämpa emot vinst i välfärden.

Men debattartikeln påminner om att det finns viktiga argument i den här diskussionen som faktiskt inte är vänsterargument. Att aktiebolag enligt lagstiftningen måste sätta vinst före kvalité, kunskap och likvärdighet är ett sådant.

Ju mer man tänker på det desto mer bisarrt blir det att vi kan ha en driftsform i skolan som går stick i stäv med de lagar som styr över hur skolan ska fungera. Som motverkar det uppdrag vi gett skolan.

När man läser artikel och tar ett steg tillbaka frågar man sig inte hur någon – oavsett politisk tillhörighet – kan vara positiv till att aktiebolagens krav på vinst ska gå före allt annat? Som de fyra debattörerna skriver i texten:

”Det borde inte vara en höger-vänsterfråga utan det är en fråga om demokrati och om vilket samhälle vi ska ha. När aktiebolagens sätt att fungera ställs mot de demokratiska principerna måste de demokratiska ges företräde.”

Att man inte kan hitta konsensus ens om detta grundläggande visar hur en okritisk och total tro på marknaden gjort att flera av riksdagspartierna blivit blinda.

Sök på Politism.se