Stäng
mars 29, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Pontus Lundahl / TT

Asylsökande måste få mer pengar

Prästens Pontus Gunnarssons ”experiment” där han försökt överleva på 61 kronor om dagen – lika mycket som en asylsökande får – har väckt en del uppmärksamhet. Många har varit kritiska, och det finns alltid anledning att vara det när någon ”lajvar” fattigdom eller utsatthet på olika sätt.

Men Gunnarssons inställning, sätt att prata om projektet och ödmjukhet inför gör ändå att det känts som ett effektivt sätt att visa på ett helt orimligt läge: Att asylsökande får så lite pengar att de inte bara får svårt att klara sig, det försämrar dessutom deras integrationsprocess.

Politism har Kawa Zolfagary tidigare skrivit inlägget ”Vad får en flykting?” som spridits enormt, mest för att många blir chockade över hur lite pengar det handlar om.

Att Pontus Gunnarsson belyser samma problem – och kommer fram till den självklara slutsatsen att ersättningen måste höjas – är därför värt att uppmärksamma. I ett brev till migrationsminister Morgan Johansson (S) skriver han:

”Till er, Sveriges regering, som har makt att förändra villkoren för hur vi behandlar människor vill jag säga: agera så att vi kan vara stolta över att vi behandlar dem vi låter komma hit rimligt och respektfullt. Det gör vi inte nu.”

Exakt.

Sök på Politism.se