Stäng
juni 18, 2016
Margret Atladottir, redaktör
Sommartider = kaostider för blivande mammor och barnmorskor. Foto: Anders Ahlgren/TT

Årets säkraste sommartecken är här – Förlossningskrisen

Man vet att det är sommar i luften när barnmorskor och gravida kvinnor larmar om en växande panik inför ännu en sommar. Det här har blivit standard i Sverige de senaste åren – inför sommaren och semestrarna råder fullskaligt kaos på förlossningsavdelningarna. På vissa håll är det två barnmorskor per tio förlossningar. Hur det är förenligt med att garantera säker vård för blivande mammor är… oklart.

”Kela Ahnhem från nätverket Födelsevrålet är inte förvånad över den ansträngda situationen.

– Vi har sagt det här förut: Stockholm står inför sin största förlossningskris någonsin. Vi hade förutspått det här, och vi förstår inte att BB Sophia fick stänga tre månader tidigare än planerat. Vi hoppas att beslutsfattarna löser det nu! Någon riskerar att få betala ett alldeles för högt pris, och det är någon av kvinnorna, säger Kela Ahnhem.”

Så, precis som förra året har vi hamnat i en ansträngd och farlig situation. Detta har ansvariga vetat om, detta tillåts hända år efter år efter år.

Det råder brist på personal inför semestertiderna = I flera städer får kvinnor föda i ett annat län. Och i Skåne finns risk att bli skickad till Danmark för att föda.

Detta innebär förhöjd risk för både mor och barn. Barn dör. Mammor dör.

Det här är en av de viktigaste jämställdhetsfrågorna vi har att göra med i Sverige. Läget är otroligt allvarligt. Vi MÅSTE kunna garantera säker mödravård. Hur vi gör det? Well, barnmorskornas löner måste upp är en början.

Det här är en kris som en feministisk regering bör lösa så fort som möjligt.

Sök på Politism.se