Stäng
juli 24, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
HALLOJ! Foto: Janerik Henriksson / TT

Arbetslinjen betyder inte att de som jobbar får det bättre

Den som arbetar skulle få det bättre, lovade alliansen. Samtidigt lovade de att sjuka och arbetslösa skulle betala priset för att de med jobb får mer i plånboken. Arbetslinjen hette det.

Sagt och gjort: De som har jobb har lägre skatt nu, på bekostnad av sjuka och arbetslösa. En rysligt orättvis politik men i linje med vad de lovade.

Nu visar en ny ”svartbok” som LO publicerar att alliansen dock gjort det betydligt sämre för de som jobbar.

De har försämrat lagen om anställningsskydd (LAS). A-kassan har försämrats så mycket att den i praktiken slagits sönder. Alliansen har gjort det möjligt för arbetsgivare att anställa tidsbegränsat utan skäl till varför anställningarna är tidsbegränsade, vilket strider mot EU:s regler. Regeringen har dessutom förändrat av provanställningsreglerna, vilket gör att fler unga är otrygga och kan sägas upp lite hipp som happ. De har också gjort arbetsgivarens ansvar för att hjälpa anställda tillbaka när de varit sjuka eller skadade mindre.

Alliansen har gjort det svårare för facket att kräva att löner och villkor för utländska arbetare som jobbar i Sverige är lika bra som för alla andra som jobbar här.

Till råga på allt har de sänkt kraven att arbetsgivare jobbar för jämställdhet på arbetsplatsen. Det där är bara några exempel rapporten.

Fredrik Reinfeldt brukar kalla det för arbetslinjen. Det kan betyda en massa saker. Men det är väldigt tydligt att det inte handlar om att det ska bli bättre för dem som jobbar.

Sök på Politism.se