Stäng
september 24, 2015
Björn Werner, medarbetare
Här sitter en del av makten. Foto: Henrik Montgomery / TT

Arbetarrörelsen måste bli en plats där folk vill stanna

I stället för att kritisera PR-byråer bör arbetarrörelsen bli en plats där folk vill och kan stanna.

För vänstern – inte minst socialdemokrater – ligger det fortfarande något skamfullt över att gå till en PR-byrå. Från vissa håll anses det vara ett steg över till borgerligheten och kapitalet. Andra menar att man bidrar till att förstöra demokratins fundament, som Skiftet som i sin senaste kampanj lovar att stoppa ”den mörka lobbyismen” med hårda regler och register. Som att PR-konsulterna vore Darth Vaders stormtrupper i Star Wars.

En märklig inställning från människor som annars är experter på att hitta och förklara strukturer. Att personer med hjärtat åt vänster väljer att arbeta för näringslivet kan förstås bero på att de är giriga och köpta svikare som måste begränsas genom lagstiftning så att de inte kan fortsätta förstöra demokratin. Eller så kan det bero på att arbetarrörelsen helt enkelt inte erbjuder tillräckligt med relevanta tjänster och positioner för politiskt aktiva.

Att den lättvindigt låter en generation av politiskt kompetens rinna mellan fingrarna över till PR och företag.

Inte optimalt för den som tror att framtidens vänsterpolitik byggs av smarta människor i partierna, i fackförbunden och i tankesmedjor i stället för att se till att Electrolux får igenom sin syn på miljömärkning av tvättmaskiner på miljödepartementet.

För även om både karenstid och lobbyregister i någon form nog är nödvändigt så är det bara en dellösning. Om de rödgröna förlorar valet 2018 skulle Skiftets förslag om två års karenstid innebära att runt 200 politiskt anställda och ministrar i regeringskansliet skulle riskera att gå in i ofrivillig arbetslöshet eller ta jobb som inte matchar deras unika kompetens av många års realpolitiska erfarenheter. Kompetensslöseri much?

Som tur är finns en rad konkreta saker att göra här.

Socialdemokraterna kan omfamna professionaliseringen som man pratar om i nyligen publicerade analysen av valet 2014. Varenda kvick och kunnig person behövs för ett parti som gör anspråk på att vara statsbärande. Bra vore därför att skapa andra vägar in till politiska poster.

Skapa fler sätt att få fram framtidens ledare än de krokiga vägar av mygelkultur och slutna omröstningar som präglar skelettet av en folkrörelse som en gång var, som år 2015 snarare skrämmer bort än lockar.

Arbetarrörelsen i stort borde också jobba hårdare på att bygga upp nya organisationer anpassade för en politisk verklighet där det inte är garanterat att socialdemokraterna är herren på täppan under kommande decennium. Här kan facken inspireras av hur näringslivet jobbade. Starta massor av tankesmedjor. Bidra till en blomstrande bransch för vänsterorienterade PR-byråer. Blås upp utredningsverksamheterna.

Kompetensen måste tillbaka där den här hemma. Annars riskerar decennium blir decennier.

Sök på Politism.se