Stäng
januari 12, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
En undersköterska på akuten på Södersjukhuset lindar foten på en patient. Foto: Leif R Jansson/TT

Arbetarna i välfärden vill sparka ut vinstintresset

I dag presenteras en ny undersökning, där Kommunalmedlemmar som arbetar i privata välfärds­företag svarar på hur de ser på hanteringen av överskott i skattefinansierad verksamhet. Det vill säga: vinst i välfärden.

Siffrorna talar sitt mycket tydliga språk:

”93 procent anser att det bör ställas krav på bemanning inom välfärden så att man inte kan dra ned på personaltäthet eller personalkostnader för att göra vinst.”

”84 procent tycker att överskott i skattefinansierad verksamhet i huvudsak ska gå tillbaka till verksamheten och inte till vinstuttag.”

Detta från de som arbetar i verksamheterna, de som gör jobbet (men som såklart inte heller får ta del av vinsten). De som varje dag märker att det är klart lägre bemanning i privat verksamhet (hur ska man annars tjäna så mycket pengar som man vill?).

Kan man säga att de har fel? Ja, klart man kan, om man representerar ägarnas intressen. Men inte annars.

Debatten om vinst i välfärden har blivit betydligt mindre aktiv efter valet, då regeringen och Vänsterpartiet kom överens om att tillsätta en utredning av frågan (som redovisas senare i år). Det betyder inte att verkligheten har förändrats. Vinsterna som storbolagen i välfärden gör på skattepengar fortsätter att rulla in, även om skandalrapporteringen i medierna avstannat annat än när det gäller samma privata företags pengaroffande i asylmottagningssystemet.

Men det är viktigt att komma ihåg hur tydligen opinioen varit. Folk vill inte att vinst i välfärden ska accepteras. Det politiska toppskiktet har förtvivlat svårt att ta till sig det men det svenska folket är mycket tydliga.

Vi behöver se till att Kommunalmedlemmarna – och det svenska folket – får sin vilja igenom.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se