Stäng
juli 5, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Janerik Henriksson/TT

Arbetarepartiet får inte låta lagt kort ligga länge till

I april i år gjorde gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S) ett utspel i Aftonbladet. Hon sa att politiken måste ha en ”klassanalys” och att man annars  ”sviker arbetarklassens barn”.

Hon fick svar här på Politism, jag skrev att hon har rätt – men att det är den tredje vägens socialdemokrati, och rädslan för att reta upp medelklassväljare, som är problemet. Att socialdemokratisk retorik inte backas upp av en politik som förändrar systemet i grunden.

Den diskussionen kommer tillbaka i huvudet när jag läser Aftonbladets intervju med statsminister Stefan Löfven. Lena Mellin frågar varför sjuka och arbetslösa ska betala mer i skatt än de som jobbar:

”Varför betalar sjuka och arbetslösa högst inkomstskatt, högre än både pensionärer och löntagare?
– Jag sade redan i valrörelsen att vi inte tänker förändra villkoren för enskilda hushåll. Lagt kort ligger.

Men varför ska de betala högst skatt?
– Vi tänker inte förändra det som är gjort. Jag tänker inte ändra i hushållens förutsättningar.”

Stefan Löfven säger detta bara en månad efter att LO publicerat en rapport som visar på den skenande ojämlikheten i Sverige. Vi skrev om den då, att detta är vår stora fråga.

Rapporten visar att klyftorna i Sverige ökat under de senaste 35 åren. Den visar också att de verktyg som politikerna har makten över – skatter och socialförsäkringar – i hög grad är vad som gjort att ojämlikheten ökat så mycket under 2000-talet.

Stefan Löfvens regering har redan gjort stora insatser för att se till att fler av de som jobbar har kollektivavtal, de strider hårt i EU för att Sverige ska kunna kräva bättre villkor för alla som jobbar i Sverige, de har tagit till sig insikten om hur allvarlig skolsegregationen och boendesegregationen är, de står med all önskvärd tydlighet upp emot näringslivet och de borgerliga partiernas krav på sänkta löner och de är på väg att ta sig an den viktiga striden om vinst i välfärden en gång för alla. Dessutom har de börjat reparera sjukförsäkringen och a-kassan. I dag lovar Löfven under sitt besök i Almedalen också ett antal satsningar i Sveriges mest utsatta områden. Allt det här är suveränt och ger människor bättre livsvillkor och större frihet. Det gör Sverige anständigare.

Men jag tror att ett modernt arbetarparti måste våga gå ännu längre. För glöm inte det där som står ett par stycken upp:

Ojämlikheten ökar i Sverige. Den ökar mer än i andra länder. Den växer som problem och den skapar nya konflikter och fördjupar gamla.

Ojämlikheten och klassklyftorna är ett förtryck som håller nere en svagare part.

Och den har alltså ökat även när Socialdemokraterna haft makten. Den har vuxit även när det som ska vara arbetarnas starkaste parlamentariska röst regerat.

Det är därför det krävs mod att ”förändra det som är gjort”. Det är därför man måste våga säga ”nej, lagt kort ligger inte längre”. Det är därför man måste våga driva en politik som ”ändrar hushållens förutsättningar”. Det är vad som krävs.

Den som läser Politism regelbundet vet att vi ofta och gärna kritiserar Socialdemokraterna hårt. Omsvängningen i migrationspolitiken framför allt, men också klimatambitionerna och i frågor som vapenexport. Det kommer vi aldrig sluta prata om. Men man ska också säga att socialdemokratin blivit allt tryggare i diskussionen om jämlikhet ju längre mandatperioden har gått. Det är bra, och när jag läser vad vi skrivit i ämnet på den här sajten under de senaste åren (ingen annan har sedan 2013 skrivit lika mycket om ekonomisk jämlikhet som vi) ser jag att en del av det vi kritiserade S för att sakna i jämlikhetspolitiken tidigare nu anammats av Socialdemokraterna (kanske inte bara tack vare oss…).

Därför finns anledning att vara hyfsat hoppfull. Stefan Löfven håller sitt nästa stora tal den 21 augusti i Stockholm. Då hoppas jag att han tar ett steg till, slutar prata om att ”lagt kort ligger” och i stället presenterar en ny giv.

Sök på Politism.se