Stäng
januari 12, 2015
Nils Westling, medarbetare
Foto: Johan Nilsson / TT

Är Stormen Egon ditt fel?

Det var blåsigt i helgen. Orkanvindar – stormen Egon – slog mot västkusten, Öresundsbron stängdes av och delar av Göteborg drabbades av översvämning. I andra delar av Sverige kom vinden med ett exceptionellt snöfall, som fick SMHI att varna för ”fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner” (also known as klass 2-varning).

Det var helt enkelt fråga om extremt väder. Det har vi alltid haft, då och då. Men vi kommer få mer av det i framtiden, som en följd av den globala uppvärmningen – det kan vi vara säkra på. Det är oroväckande och borde vara skäl nog att flytta klimatfrågan högre upp på agendan.

För att förstå klimatets förändring måste man förstå att det är skillnad på väder och klimat. Klimatet är genomsnittet av vädret under en 30-årsperiod, så en enstaka storm eller värmebölja får ganska begränsad betydelse (lite som att en lottovinst på 10 000 kronor skulle kännas enorm i stunden, men vara ganska obetydlig för de flesta löntagare om de räknade fram sin genomsnittsinkomst på 30 år). Tyvärr måste vi räkna med att klimatets förändring kommer påverka våra liv mer under de kommande 30 åren än vad en lottovinst skulle göra. Och knappast till det bättre.

Det är i princip omöjligt att avgöra om ett visst väderfenomen under en viss dag beror på klimatförändringen. Men det är i högsta grad möjligt att konstatera att människans utsläpp av växthusgaser ökar risken för extremväder och att extremväder blir mer extremt när klimatet blir varmare (jag skrev om det i samband med den stora skogsbranden i Västmanland i somras).

Klimatförändringen blir inte mer akut för att det kommer en storm. Den är alltid akut. Förändringen pågår även när vädret är helt normalt. Den pågår så länge växthusgaser släpps ut i atmosfären.

Men en storm som den i helgen påminner oss om hur viktigt det är att begränsa den globala uppvärmningen. Den påminner oss om kostnaderna, både materiellt och i mänskligt lidande.

Den påminner oss om att alla som vill avstå ambitiös klimatpolitik för att ”det är dyrt” har missat en sak: att extremväder och en skenande klimatförändring är ännu dyrare.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se