Stäng
maj 11, 2016
Zina Al-Dewany, redaktör
Foto: Pontus Lundahl/Claudio Bresciani/TT

Är Stefan Löfven politikens Adam Tensta?

Jag vet inte om statsminister Stefan Löfven inspireras av svensk hip-hop, men just nu beter han sig lite som artisten Adam Tensta.

För den som missat det så pågår en hiphopbeef mellan artisterna Henok Achido och Adam Tensta. Eller ja, mest Achido – som gång på gång uppmanar och vädjar till Tensta att svara på och bemöta hans dissar. Den senaste veckan har det eskalerat. I alla fall för Achidos del.

Han gör narr av Tensta på Instagram. Inget svar. Achido utmanar honom på battle. Inget svar. Achido gör en disslåt, ”Antitalang”, där han sågar Tensta ordentligt och grovt. Tensta svarar – med total tystnad.

Det är typiska översittarfasoner. The silent treatment. Man är lite för viktig, och står lite över, man svarar inte ens på kritik. Och det får stå för Adam Tensta. Men när Stefan Löfven beter sig på samma sätt mot Miljöpartiet får vi en regeringskris.

För oavsett hur mycket Miljöpartiet än satt sig själva i sin obekväma sits så blir de gång på gång ignorerade och bemötta med tystnad från Socialdemokraterna och Stefan Löfven. Miljöpartiet larmar om miljöförstöring och brunkol ­– Löfven är tyst. Miljöpartiet tar strid mot Förbifart Stockholm – blir överkörda av Socialdemokraterna, Löfven håller tyst. Miljöpartiet vill inte exportera vapen – ignoreras av Löfven. Och så vidare.

Till sist rasar föredettingar i Miljöpartiet i en debattartikel i DN i dag och verkligen tigger om det. Löfven – battla oss! Bemöt oss åtminstone. Möt oss på halva vägen. Kompromissa. Men Stefan Löfven är tyst.

Grejen med översittarfasoner är att de till slut slår tillbaka. Socialdemokraterna kan skratta hur mycket de vill åt Miljöpartiets problem, men snart sätter de skrattet i halsen. Det folkliga förtroendet för regeringen tar stryk. Som Maria Wetterstrand och Per Gahrton skriver i DN så blir Miljöpartiets kris även Socialdemokraternas kris, och då kan Stefan Löfven inte fortsätta bete sig som en divig hip-hop artist. Både han och Adam Tensta borde kunna svara för sig.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se