Stäng
januari 27, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
Tom Perkins. Inte en rimlig person. Foto: Ben Margot/AP/TT

Är kritik mot ojämlikhet typ samma sak som förintelsen?

Inkomstskillnaderna ökar i stora delar av världen, inte minst i Sverige, och allt fler börjar peka på problemen med detta. Inte bara vi inom vänstern ser farorna med växande klyftor, även IMF, OECD och en rad ekonomer som knappast kan beskrivas som vänsterorienterade ser nu problemet som akut.

Analysen skrämmer förstås de som sitter på enorma förmögenheter. Ska de plötsligt ifrågasättas? Ska den allt för långa nyliberala epok då deras vansinnesstora pengaflöde sågs som ”nödvändigt” för ekonomin ta slut?

Nu går riskkapitalisten Tom Perkins, som tidigare var del i det bolag som bland annat investerar i Twitter, Flipboard, Klout, Soundcloud och Spotify, ut och slår larm i Wall Street Journal. Han liknar den progressiva kampen för jämlikhet i USA, och kritiken mot den oerhörda förmögenhetskoncentrationen, med jakten på judar i Nazityskland.

Nej, det är tyvärr inget skämt.

Perkins menar också att något motsvarande kristallnatten – då 267 synagogor brändes, många hundra judar mördades och upp till 30 000 judar greps och skickades till koncentrationsläger – kan komma att drabba den rikaste procenten i USA om de progressiva fortsätter kritisera ojämlikheten och inkomstskillnaderna.

Perkins jämförelse är osmaklig på alla sätt, inte minst i hur den relativiserar den vidriga judeförföljelsen till något slags ”maktkritik” såhär i anslutning till förintelsens minnesdag. Dessutom gör den de allra rikaste till en folkgrupp, inte till förmögenhetsinnehavare.

Bilden man får av Tom Perkins blir den av en galen dårkapitalist helt utan självdistans, livrädd för det amerikanska ”folket” som kan komma att utrota honom när som helst. Och liknelserna han gör hade naturligtvis varit skrattretande om de inte var så satans osmakliga.

Man får lägga namnet på minnet, i kategorin ”personer att aldrig mer ta på allvar”.

Uppdatering: Hans tidigare kollegor på KPCB tycks också ha svårt att ta Perkins på allvar. Det är glädjande.

”Tom Perkins has not been involved in KPCB in years. We were shocked by his views expressed today in the WSJ and do not agree.” skriver de på twitter.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se