Stäng
augusti 25, 2015
Nils Westling, medarbetare
Skogsbrand i fjärran. Foto: Genna Martin / AP / TT

Är klimatkatastroferna det nya normala?

Delstaten Washington i nordvästra USA genomlever just nu sina största skogsbränder som någonsin. Det drabbade området är många gånger större än det som brann i Västmanland förra året och tre brandmän har hittills dött i lågorna. Branden sprider sig fortfarande och hotar även samhällen på andra sidan gränsen till Kanada.

Det är andra året i rad som stora skogsbränder drabbar Washington och chefen för USA:s skogsmyndighet har kallat den här sortens brandsäsong för ”det nya normala”.

USA har varit hårt ansatt av klimatförändringarnas konsekvenser de senaste åren. Inte minst i Kalifornien, där guvernören sedan länge förklarat att katastroftillstånd råder på grund av den allvarliga torka som pågått i flera år.

Kanske är det därför USA:s (vettiga) politiker börjat arbeta mer intensivt för en rimligare klimatpolitik. President Barack Obama har lanserat nya regler som ska minska utsläppen från kraftverk och presidentkandidaten Hillary Clinton har lovat att sätta igång en rejäl utbyggnad av förnybar energi.

I Sverige och Europa är det just nu betydligt mindre fokus på klimatfrågan än i USA. Men även här börjar värmerekorden dugga tätt. Det hade varit bättre om samhället kunnat ta sig an klimatomställningen under ordnade former, i stället för att vänta på att klimatkatastroferna ska tvinga oss till akuta åtgärder. Men det tycks allt mindre troligt att vi agerar i tid.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se