Stäng
maj 2, 2014
Eric Rosén, chefredaktör

Är det verkligen ”rätt lätt” att ta sig till Sverige?

Att Socialdemokraternas migrationspolitik lämnar en del övrigt att önska är ingen nyhet. Det är så att säga ingen slump att det har krävts ett separat nätverk inom partiet som kämpar ”för en human migrationspolitik”, delvis i intern motvind.

I partiledardebatten i SVT i höstas var Stefan Löfven, Fredrik Reinfeldt och Jimmie Åkesson i princip överens om att det ”inte går” att skapa fler lagliga vägar för asylsökande och att det är ”naivt” att tro något annat. Tidigare har migrationspolitiske talespersonen Fredrik Lundh Sammeli och Socialdemokraterna haft väldigt svårt att ge tydliga svar kring till exempel REVA och inre utlänningskontroller.

När man nu först svarar att det är ett ”ganska dåligt förslag” i SVT Pejls partikompass att göra det lättare att invandra till Sverige och sen förklarar svaret med att det i dag är ”rätt lätt att invandra till Sverige” blir det tydligt att man gått alldeles vilse.

Lundh Sammeli syftar på arbetskraftsinvandringen och där är det, precis som Socialdemokraterna tycker, extremt viktigt att bra regelverk säkerställer att de som arbetar i Sverige inte utnyttjas, exploateras, luras eller tvingas migrera runt mellan olika uselt betalda jobb i Europa med arbetsgivarna som enda vinnare. Lundh Sammeli vill ta ställning mot den högerpolitiken, och det är utmärkt.

Men svaret är ändå en katastrof. För det här handlar inte om arbetsmarknadspolitik, utan om migration som helhet. Och den som frågar människor som flyr från Syrien eller Somalia och som tvingats lämna sina familjer och utstå de mest fasansfulla av processer för att komma hit, eller de som flyr med livet som insats i båtar över den marina flyktingkyrkogård delar av Medelhavet blivit, kommer inte få svaret att det är rätt lätt.

Lundh Sammeli kommer att behöva förklara sig ytterligare. Och Socialdemokraterna måste förr eller senare göra upp med den egna asylpolitiken.

Sök på Politism.se