Stäng
februari 12, 2016
Margret Atladottir, redaktör

Är det en helt ny typ av journalistik vi ser?

Spaning: En ny genre journalistik är på frammarsch. Eller snarare en ny typ av rubriksättning. Vi kan väl kalla den för ”rassetriggande” tills vidare. Så funkar det: Medier väljer helt enkelt att vinkla rubriker på ett sätt som lockar till sig och triggar rasister på nätet. Ta detta exempel från i julas:

”Så ändrar SVT Kalle Ankas julafton i år”

MAJOR rassetrigger. De klickar direkt, de kanske inte ens klickar utan kommenterar (engemang!) ”fy fan för PK-Sverige” eller liknande. SVT ändrade nämligen inte någonting i Kalle Ankas julafton förra året, så nyhetsvärdet var liksom icke-existerande.

Vår skribent Hanna Gustafsson hittar ännu ett exempel på vad som skulle kunna vara rassetriggande rubriksättning: ”Här får flyktingar gratis körlektioner”.

Omg. Ni kan ju bara tänka er kommentarerna. Delningarna. Hur få som egentligen läser artikeln i fråga. Och dessutom handlar det om ett volontärprojekt i Norge:

”Dock är det inte frågan om att att ge bort gratis körlektioner tillsammans med utbildade körlärare. I stället hoppas Röda Korset att frivilliga ska ställa upp och hjälpa till. Röda Korset kommer däremot att kunna ställa upp med bil och driftskostnader, skriver Nettavisen.”

Visst kan det vara så att det bara av en händelse blir felaktiga rubriker, som vi vet går hem i främlingsfientliga miljöer. Men då undrar man varför det händer igen och igen.

Det hela känns lite oseriöst.

 

Sök på Politism.se