Stäng
september 24, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Frivilliga tar emot nyanlända på Stockholms Centralstation. Foto: Janerik Henriksson / TT

Äntligen hör politiken aktivisternas rop

Nabila Abdul Fattah har tidigare skrivit på Politism om det fantastiska frivilligarbete som bär upp många nyanlända flyktingar i Sverige just nu. Hon påpekade, vilket vi också gjort i andra texter, att myndigheterna och politiken behöver göra mer. Mer specifikt formulerade Flammans Anna Herdy detta häromdagen:

”Den enorma våg av medmänsklighet som sköljt över Sverige i form av donationer och hjälp är ett bevis på att det är exakt sånt här många väljare kan tänka sig att betala mer skatt för. Se till att Krisberedskapsmyndigheten går in och hjälper alla de ideella organisatörer att organisera hjälpen.”

I Stockholm har politiken nu i alla fall försökt formulera något slags svar. Hjälp kommer, i någon utsträckning, för att avlasta civilsamhället. Finansborgarrådet i Stockholm, Karin Wanngård (S), utlovar ett antal miljoner till frivilligorganisationer. Dessutom kommer staden att upplåta lokaler och gå in med finansiering för samordning, enligt Wanngård:

”Jag är otroligt imponerad över det arbete som läggs ner från alla involverade, så väl nätverkande privatpersoner som stadens anställda, Migrationsverket och polisen. Men vi inser att staden måste agera nu.”

Det är glädjande, på tiden och fler bör följa efter. Men det får inte bara ses som en kommunal uppgift. Statsminister Stefan Löfven (S) har all anledning att ta på sig ledartröjan, inbjudan till nationell samling för ”Sverige tillsammans” måste resultera i ett mycket starkare stöd till civilsamhälle och alla de frivilliga som sliter stenhårt, dag och natt, för att göra livet drägligare för de som är på flykt.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se