Stäng
maj 30, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Pressträff om jobben i dag. Foto: Anders Wiklund/TT

Äntligen får Löfven prata om det han kan

Det finns anställningar som går ut på att svara snabbt på ett SMS, se till att ha telefonen till hands dygnet runt för att inte missa ett pass. Anställningar där du inte har en aning om hur mycket eller lite du kommer arbeta nästa månad, och om du ens kommer ha råd med hyran. Dessa – och andra otrygga anställningar – kallas ofta ”allmän visstid” i kontraktet. Och i dag lovar Socialdemokraterna att den otryggheten ska försvinna.

De som presenterade förslaget var Stefan Löfven (S), Ylva Johansson (S), arbetsmarknadsminister och Susanna Gideonsson, ordförande för Handelsanställdas förbund. Med sig hade de tio punkter för en tryggare arbetsmarknad. När det gäller just allmän visstid, som den borgerliga regeringen införde, är det en helt avgörande fråga. Speciellt för kvinnor.

I dag har mer än varannan arbetarkvinna en deltidsanställning, många gånger handlar om allmän visstid. Något som påverkar inte bara lönen och livet just nu, men också pensionen i framtiden. Att avskaffa det som innebär att man kan vara visstidsanställd i två år utan att erbjudas fast anställning är ett viktigt steg för en mer jämställd arbetsmarknad. Men det finns andra goda nyheter.

Man vill stoppa missbruk av subventionerade anställningar, vilket betyder att man inte ska kunna utnyttja människor som är nya på arbetsmarknaden, eller behöver en annan väg in. Socialdemokraterna lovar även att arbetsgivare inte ska kunna minska arbetstiden hur som helst, det som kallas ”hyvling”.

”Ge mig egen majoritet så ger jag er anställningstrygghet” sa Löfven på presskonferensen. På ett sätt har han rätt, om han skulle samarbeta med något av de borgerliga partierna och/eller SD så skulle partiets löften aldrig gå igenom. Och skulle vi få en brunblå regering så kommer det bli den värsta någonsin för de som har det sämst på arbetsmarknaden. Slopande av tjänster som gett många arbetslösa och nyanlända jobb, nedskärningar i arbetsmarknadsutbildningen och nedskärningar på Arbetsförmedlingen och Arbetsmiljöverket.

För alla som arbetar eller vill ha ett jobb i framtiden är det här den viktigaste frågan inför valet. Det är skönt att Socialdemokraterna begripit det nu.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se