Stäng
mars 28, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Hellre 500 miljoner till förlossningsvården än fler ABF-kurser i bilförlossning. Foto: Izabelle Nordfjell / TT

Äntligen en riktig satsning på förlossningsvården

När beskedet att BB i Sollefteå skulle läggas ned inleddes en ockupation av förlossningskliniken i protest mot beslutet. Sollefteåbor mobiliserade, byggde en rörelse och krävde att välfärden levererar åtminstone dessa grundläggande funktioner – även för de som bor en bit bort från storstäderna.

Att ABF försökte sätta plåster på sjukvårdssåret genom en kurs i ”bilförlossning” räckte knappast. Men bilförlossning blev det: Emma Andersson och Jim Bylund tvingades föda vid vägkanten bara veckor efter nedläggningen. För dem blev det oerhört traumatiskt – men slutade väl.

I ett annat uppmärksammat fall slutade det i stället i tragedi när ett barn dog i Norrbotten eftersom förlossningskliniken hanterade fler komplicerade förlossningar än de hade kapacitet för samtidigt, och inte hann med.

Att det krävs ett politiskt svar i form av mer resurser är uppenbart.

Därför är det mycket glädjande att regeringen och Vänsterpartiet nu enats om att satsa en halv miljard extra på förlossningsvården redan i vårbudgeten. Därmed får fler kvinnor en bättre förlossning och fler av de som jobbar i förlossningsvården en bättre arbetssituation.

Mycket återstår dock att göra. Som Margret Atladottir skrev på Politism i januari är förlossningsvården en fråga vi återkommit till gång på gång under många år. Och redan för 2015 frågade vi oss varför inget händer trots alla nyheter, trots debatten, trots att alla ser problemet och trots att barnmorskorna protesterat högljutt under hela tiden.

Satsningen på 500 miljoner kronor är ett väldigt bra steg i rätt riktning. Bra så. Men nu gäller det att se till att förlossningsvården förbättras permanent och stärks i grunden.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se