Stäng
mars 16, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Civiliminister Ardalan Shekarabi (S) ser ut att äntligen få fram bättre möjligheter att ställa krav på rimliga villkor. Foto: Björn Lindgren/TT

Äntligen en framgång för löntagarna i Sverige

En av de viktigaste reformer som den rödgröna regeringen försökt få igenom under mandatperioden föll i riksdagen. Detta när alliansen och Sverigedemokraterna sa nej till ett förslag som ger kommuner och landsting möjlighet att ställa krav på vettiga villkor och rimliga löner vid offentlig upphandling.

Det var ett sorgligt nederlag för alla löntagare i Sverige, men nu finns plötsligt en ny chans att få igenom en del av förslaget.

I dag lägger regeringen ett nytt förslag på samma område. Den här gången är det tyvärr ett sämre förslag, mer urvattnat. Den nya lagen ska bara gälla stora upphandlingar och inga andra krav än de som gäller rimlig lön, arbetstid och semester ska kunna ställas. Borta är möjligheten att ställa krav på att löntagarna får tjänstepension och försäkringar.

Den goda nyheten är dock att förslaget den här gången ser ut att gå igenom riksdagen. Enligt SVT kommer nämligen Kristdemokraterna att ställa sig bakom förslaget, vilket räcker för att beslutet ska kunna fattas.

Så även om detta är väsentligt sämre för Sverige arbetare än det ursprungliga förslaget finns anledning att jubla så smått. Här tas ett oerhört viktigt steg för att fler löntagare ska omfattas av drägliga villkor på arbetsmarknaden. Det kan aldrig vara annat än bra.

Sök på Politism.se