Stäng
januari 19, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Ardalan Shekarabi (S) och Jonas Sjöstedt (V). Foto: Anders Wiklund/TT

Äntligen är lagförslaget om vinst i välfärden här

I dag presenterade civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Jonas Sjöstedt (V) ett oerhört viktigt politiskt förslag. Det är lagrådsremissen med det inte så snärtiga namnet ”Tillstånd att ta emot offentlig finansiering inom socialtjänsten, assistansersättningen och skollagsreglerad verksamhet” som äntligen finns på plats. Jepp, det är begränsning av vinst i välfärden det handlar om.

Det mesta känner vi till sedan tidigare, eftersom diskussionen pågått så länge och eftersom Ilmar Reepalus utredning varit så omdiskuterad.

Det som är värt att nämna är två viktiga skillnader mot hur utredningen. Idéburen verksamhet omfattas inte av samma krav som övriga aktörer. Dessutom kommer ”ett visst positivt rörelseresultat vara tillåtet” oavsett hur stort det operativa kapitalet är.

I klartext betyder det att de idéburna aktörerna, alltså de som inte är vinstdrivande, slipper regleringen och att små företag får ett mindre strängt regelverk. Det innebär att de två huvudargument motståndarna – alliansen, näringslivslobbyn och Sverigedemokraterna – har haft försvinner. Den som är emot den här lagstiftningen skyddar nu i princip enbart de stora riskkapitalbolagen, de som går in i välfärden för att casha in och berika sig.

Eftersom de rödgröna inte har majoritet i riksdagen kan det här bli nedröstat direkt, om inte högern skärper sig. Men det innebär inte att lagförslaget blir mindre viktigt. Då finns det redo att genomföra direkt efter valet – och alliansen och SD blir tvungna att argumentera emot vad en stor majoritet av svenska folket vill under hela valrörelsen.

Det finns alltså goda skäl att ha åtminstone lite fredagsfeeling i dag.

Sök på Politism.se