Stäng
november 9, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Kristallnatten 10 nov 1938. Till vänster en synagoga i Berlin som brinner och till höger krossade butiksfönster i judiska affärer i Berlin. Foto: TT

Antisemitismen är inget avslutat kapitel

”För att antisemitismen effektivt ska kunna motverkas behövs utan tvivel större kunskaper om vad antisemitism är, men också en antirasism som är konsekvent.”

Orden är Willy Silbersteins, i en artikel på Dagens Arena i dag. Orsaken till att det skrivs just i dag är att det är årsdag för novemberpogromen – kristallnatten – då 1 400 synagogor och bönehus brändes eller förstördes och då över 7 000 judiska butiker vandaliserades, plundrades och fick sina skylfönster sönderslagna.

Det är för lätt att glömma, alldeles för lätt, och svårt att lära av historien, skrämmande svårt. Vi uppmärksammade ett exempel på detta för två år sedan, då Expressen i direktsändning slarvigt reducerade förföljelsen av judar och till och med beskrev kristallnatten som att ”några juvelerarbutiker förstördes”. Expressen bad förbehållslöst om ursäkt och det finns ingen anledning att vara arg på dem i dag, men det är en påminnelse om hur lätt historien skrivs om när man inte är vaksam.

Därför behövs den kunskap om antisemitismen, som Silberstein efterlyser, förmedlas nu mer än någonsin. Kawa Zolfagary har här på Politism skrivit om de antisemitiska hatbrotten och det kollektiva skuldbeläggandet av judar i spåren av Israels ockupation.

Det är inte ens ett år sedan attentaten i Paris och Köpenhamn – men trots det finns, som Negar Josephi skriver om i dag, sammanhang då antirasismen inte inkluderar kampen mot antisemitism. Men vi får aldrig – inte ens när vi uppmärksammar snart 80 år gamla händelser – förledas att tro antisemitismen är något som tillhör historien.

Tvärtom är den i allra högsta grad närvarande och kostar fortfarande judar livet.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se