Stäng
mars 18, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Statsminister Stefan Löfven har chansen att skriva in sig i historieböckerna som politikern som kastade ut de oseriösa riskkapitalisterna ur välfärden. Det vore inte så dumt. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Ännu ett steg mot vinstförbud i välfärden

Det är inte svårt att förstå varför oseriösa och uppenbart cyniska lycksökare som Bert Karlsson och Jan Emanuel Johansson måste hindras från att profitera på svensk välfärd. Tittar man närmare på systemen är det inte heller svårt att förstå varför vi måste tränga ut eller strama upp vinstfokuserade friskolekoncerner som Academedia eller giriga riskkapitaliser som Attendos Henrik Borelius.

Därför är det glädjande att regeringens utredare i frågan om vinst i välfärden, Ilmar Reepalu, i dag på DN Debatt slår fast en grundläggande och mycket viktig slutsats: Vi behöver reglera vinsterna i välfärden.

Han skriver:

”Vi behöver en välfärd som bygger på tillit och tilltro där medborgarnas behov tillgodoses. Detta är viktigare än att värna stora vinster för välfärdskoncernerna.”

Den uppfattningen – och uppfattningen att vinstuttag i skattefinansierad välfärd måste stoppas – delas av det svenska folket. Den delas av de som jobbar i välfärden. Den delas av alla väljare, kristdemokratiska väljare, liberala väljare, gröna väljare och röda väljare.

Det är en självklarhet att vinstjakten måste stoppas och Reepalus klarläggande är därför viktigt. Som det är formulerat nu är det dock väldigt försiktigt, det är svårt att utröna av artikeln vilka konkreta förslag utredningen kommer att lägga. Vi får inte hamna i ett läge där medborgarna tror sig ha fått fram ett verkligt vinstförbud – men där det privata riskkapitalet fortsätter mjölka staten på skattepengar genom bakdörrar och kryphål.

Sök på Politism.se