Stäng
mars 26, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Mats Gerdau (M) är kommunstyrelsens ordförande i Nacka. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

Ännu en M-kommun vräker nyanlända

Vi har tidigare skrivit om hur tusentals nyanlända i moderatstyrda kommuner riskerar att bli bostadslösa. Först uppmärksammades det hur Lidingö skickat ut brev till sina nyanlända invånare, som efter två år slängs ut från kommunen. Nu är det Nacka det gäller, och protesterna lät inte vänta på sig.

Att många kommuner alls tog emot nyanlända beror på att regeringen ansåg att det är alla kommuners ansvar, i stället för att belasta några få. Då bestämde regering och riksdag att alla kommuner ska erbjuda boende till nyanlända under minst två år, under etableringstiden. De flesta kommunerna har dock valt att förlänga tiden, framför allt för barnfamiljer. Men i många moderatledda kommuner går man åt andra hållet.

I Nacka har det varit protester mot vräkningarna från både nyanlända och boende i kommunen. Familjerna tvingas flytta från sina grannar och barnen tvingas skiljas från klasskompisarna. Nu vet ingen var de kommer att hamna, men det kan vara var som helst i Sverige. Där tvingas de börja om livet, igen. Det hjälper knappast integrationen.

Det är märkligt att det är just Moderaterna som tolkar lagen på det här sättet. De som annars är så måna om att ”alla ska hjälpa till” när det gäller flyktingfrågan internationellt. Att det inte bara är några få länder som ska ta emot flyktingar. Samtidigt verkar deras lokalpolitiker anse att det bara är några få kommuner som ska ta ett långsiktigt ansvar för etablering och integration.

Samtidigt väljer kommuner som Botkyrka att låta barnfamiljer få tillsvidarekontrakt och Järfälla låter nyanlända bo kvar utan tidsbegränsning. Men så är inte de kommuner som är beredda att ta ansvar moderatstyrda heller. Det är knappast en slump.

Sök på Politism.se