Stäng
juni 2, 2017
Eric Rosén, chefredaktör

Ännu en crazy grej från Trumpty Dumpty

Trump lämnar Paris-avtalet. Ännu en crazy grej från Trumpty Dumpty. SJUK HAN ÄR! Men samtidigt – vad spännande det är att följa SEASON 1 av massmedieserien ”Den förståndshandikappade clownpsykopaten mot resten av världen (de kloka och rationella)”.   

Ungefär så känns det att följa bevakningen av och samtalet kring USA:s president. En känsla som förstärks i samband med den process där Trump slitit sig loss från Parisavtalet om klimatet.

Plötsligt blev alla klimatengagerade som aldrig förr! Plötsligt signalerade alla politiker att de – men inte OLEDOLYCKAN Donald Trump – har för avsikt att fatta de beslut som krävs för att nå tvågradersmålet.

En supertråkig grej: Det är skitsnack.

Parisavtalet är oerhört viktigt, inget snack om den saken. Och både EU och Kina, och till och med Indien, har börjat röra på sig rejält i rätt riktning. USA också, tills Trump tog över. Men ingenting tyder trots detta på att vi är på väg mot en tillräckligt stor klimatomställning för att vi ska klara tvågradersmålet (den globala uppvärmning som anses vara hanterlig, även om också den får allvarliga konsekvenser).

Nej, den politik som förs av alla de rationella kloka politikerna som inte har lämnat Parisavtalet kommer snarare att leda oss mot 4 graders uppvärmning eller mer, vilket skulle vara katastrofalt för hela mänskligheten.

Alla politiker som förfäras (vi såg era emotionella yet beslutsamma tweets)  av Trump kan dock nu – när bromsklossen USA inte är med i förhandlingarna – välja att gå längre. Till exempel genom att enas om juridiskt bindande åtaganden, något som saknas i Parisavtalet. Man kan, nationellt eller i internationella samarbeten, komma överens om sanktioner och konsekvenser för de som inte uppfyller sina åtaganden. Och för all del, man kan komma med förslag lokalt och nationellt, som gör verklig skillnad, snarare än att slåss mot flygskatter och andra åtgärder.

Man kan annars argumentera för att Donald Trump är mer rationell än våra egna politiker. Han tycker nämligen att klimatfrågan är en bluffråga byggd på lögner. Han agerar också därefter.

De andra politikerna och världsledarna anser i stället att vi är på väg mot ett stup, i 400 kilometer i timmen. Och så föreslår de att vi ska sakta ner till 180. This is fine.

Sök på Politism.se