Stäng
september 5, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Annie Lööf (C). Foto: Christine Olsson/TT

Annie Lööf tycker att skolkonkurserna är bra

I söndagens SVT Agenda debatterade Centerpartiets Annie Lööf frågan om vinst i välfärden med civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Lööf är ett eko av den privata välfärdslobbyns alla standardargument från de senaste åren.

Ett argument från Annie Lööf sticker dock ut. Det om att marknaden är självreglerande. Det var när John Bauer-koncernens omtalade konkurs kom upp som Lööf slog fast:
– John Bauer och konkursen där, det var helt rätt. Dåliga skolor ska sorteras bort, och fortsatte:
– Företag med förlust, de går ju i konkurs.

Det är precis samma ansvarslösa och nonchalanta argument som John Bauers vd själv framförde efter koncernens konkurs: Skolkoncernens sammanbrott visar att systemet fungerar.

Det är en häpnadsväckande inställning från Centerpartiet, givet vad som faktiskt hände: mer än 1 000 lärare och 11 000 elever drabbades när John Bauer körde in i väggen. Spelar detta ingen roll? Är det inte mer än ett uttryck för marknadslogikens överlägsenhet?

Detta i en skolkoncern som på de mest kreativa sätt genererat enorma summor till ägarna utan att leverera bra undervisning till eleverna. Bland annat sålde ägarna bolaget till sig själva (!) för 450 miljoner, en köpesumma som belastade skattebetalarna snarare än köparna. Dessutom gjorde skolkoncernen 100-tals miljoner i vinst, skattepengar som gick till ägarna. När John Bauer gick i konkurs köpte dessutom Anders Hultin, som kört sönder skolkoncernen, upp några av skolorna och började driva dem med sitt nya bolag JB Education. Nya möjligheter till lätta pengar – fortfarande på medborgarnas bekostnad.

Annie Lööf hyllar alltså detta, hon tycker att det visar att systemet fungerar och att det därför inte behövs några nya regleringar. Det är en absurd argumentation.

Hon efterlyser i stället ”kvalitetskrav”, utan att specificera vad det är hon menar. Ställer Centerpartiet ens upp på att meddelarfrihet och öppna böcker ska gälla även i privat välfärd? Ställer de sig bakom att finansiärerna – medborgarna – ska kunan ställa bemanningskrav på den privata välfärden? Tycker hon att långsiktigt ägande är viktigt – eller ska det vara fritt fram för riskkapitalbolag att gå in och spekulera i svensk skola under några år?

Hur vill hon komma till rätta med att elever på friskolor presterar sämre men får bättre betyg? Hur vill Centerpartiet göra för att lärarlönerna ska bli lika höga som i kommunala skolor, i stället för att gå till vinst?

Annie Lööf menar att det är ”ren och skär socialism” att göra minsta lilla reglering av välfärden. I så fall tror jag att det är en socialism det svenska folket är mer än redo för, och det tror även medborgarna själva.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se