Stäng
september 1, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Bild från en demonstration mot försämrade villkor i assistansersättningen, från 2002. Foto: Anna Hållams/TT

Almegas lönebud till de personliga assistenterna är en förolämpning

Personliga assistenter i den privata sektorn varslar om konflikt, eftersom arbetsgivarna försöker ge en redan lågavlönad grupp skamlöst små förbättringar.

Det är Kommunal som i dag går ut med konfliktvarslet, efter att Almega Vårdföretagarna försöker få till ett avtal där personliga assistenter bara får ynkliga 0,8 procent i löneökningar samtidigt som andra på arbetsmarknaden får runt 2,2 procent – eller mer.

Personliga assistenter, en stor majoritet av dem är kvinnor, är livsavgörande för många människor i Sverige och de sliter oerhört hårt trots att de aldrig får höga löner – en heltidslön ligger ofta runt 20 000 kronor i månaden. Ofta har de också dåliga arbetsvillkor i övrigt, samtidigt som bolagen de arbetar för gör stora vinster.

Det här handlar om en extremt samhällsnyttig grupp där många unga jobbar och tar ett väldigt stort ansvar för att andra individers vardag överhuvudtaget ska kunna fungera.

Att försöka ge dem betydligt sämre lönepåslag än alla andra får är förutom att det är respektlöst också en smäll mot alla de som är beroende av sina personliga assistenter.

Den 13 september inleds ett stopp för nyanställningar om inte Almega kommit med ett nyktrare bud innan dess.

Sök på Politism.se