Stäng
april 25, 2017
Eric Rosén, chefredaktör

Almedalsveckan måste säga nej till NMR

Det faktum att nazisterna i Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) kommer till Almedalen och får hyra mark av Region Gotland i sommar har väckt intensiv debatt. På Politism i går skrev Mohammed Ryback om hur skönt det måste vara att höra till dem som ”slipper” ta ställning mot nazism.

I intervjuer har Almedalsveckans projektledare Mia Stuhre förklarat att man inte kan säga nej till NMR. Det är inte sant. Men det är allt vanligare att arrangörer av olika saker – bokmässor, politikerveckor eller annat – gömmer sig bakom juridiken i de här frågorna. För om det bara är en juridisk och polisiär fråga är det ju inte deras problem, då slipper de ta i det. Jag tror det är en farlig väg.

Almedalsveckan har redan egna kriterier som måste uppfyllas för att man ska få hyra mark under just den här tidsperioden. Bland annat ska syftet vara ”att föra dialog och debatt kring aktuella samhällsfrågor”. Självklart kan Region Gotland med självförtroende säga nej till en nazistisk våldssekt på de premisserna. ”Judefrågan” är ingen samhällsfråga och NMR är inte en rörelse som vill ”föra dialog”. Men Mia Stuhre avvisar den linjen och när jag debatterade frågan med henne på tisdagsmorgonen varnade hon bland annat för att ha ”förutfattade meningar” om NMR. Ett bisarrt uttalande.

Jag tror inte att de högljudda krav som just nu ställs av många på att förbjuda vissa organisationer är rätt väg att gå. Det har jag skrivit om flera gånger, bland annat här och här. Men i det läge vi har nu – där farliga organisationer som NMR bereds plats för att ingen orkar ta ställning utan bara hänvisar till polis – kommer allt färre klara att argumentera för den grundlagsskyddade organiserings- och föreningsfriheten. Om samhället självt inte klarar av att säga nej till nazister kommer vi få en mer repressiv lagstiftning, vilket vore olyckligt eftersom det riskerar att slå fel.

Nazister på plats i Almedalen är dessutom inget nytt, det finns många obehagliga incidenter under de senaste åren. Att Region Gotland inte förberett sig och sina kriterier för ett sånt här läge, utan står handfallna, visar att de inte förstått allvaret.

Se debatten här:

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se