Stäng
november 28, 2013
Eric Rosén, chefredaktör

”Allvarliga fel när Timbro granskar medierna”

Rubriken är hämtad från tidningen Journalisten som har tittat närmare på hur Timbros Medieinstituts ”granskningar” av medierna håller ihop.

Den som varit inne och läst på sajten inser lätt att mycket av kritiken är direkt oseriös som mediekritik betraktat. Men när den kritiken kommer från folk på vänstersidan (hej!) tas det ofta som just vänsterkritik. Tur då att Journalisten kollar på detta.

Där lyfts fyra exempel, från Sveriges Radio, Göteborgs-Posten, Dagens Nyheter och SVT:s Östnytt där Timbros Medieinstitut (TMI) ägnar sig mer åt rena rama pajaskonster än seriös mediekritik. Eller som Östnytts reporter Åke Lindgren beskriver det: ”Det var smutskastning. Det var propaganda.”

Vad som i TMI:s granskning återges som ”felaktig bild av forskning om äldreomsorg i SVT” och att Östnytt ska ha ”framställt hennes forskning på ett minst sagt tveksamt sätt” visar sig när Journalisten undersöker saken ligga till på följande vis:

  1. Forskaren ger SVT rätt
  2. Forskningsrapporten korrekt återgiven av SVT
  3. Timbro har inte läst hela forskningsrapporten

Allt detta vore ett helt normalt tillvägagångssätt från Timbro, eller andra opinionsbildare och lobbyister, om det inte var så att TMI formuleras och presenteras som journalistiska granskningar eller rapporter snarare än som opinionstexter. Men denna förväxling ska förhoppningsvis inte behöva göras fler gånger.

Även i de tre andra exemplen är TMI:s metoder mycket märkliga, man angriper på lösa boliner Göteborgs-Posten för att ha tummat på källkritiken och skriver att de begått ett ”medialt övergrepp”. Hela tiden går det igen. Förvirrade ”mediegranskningar” där man drar på stenhårt och propagandistiskt under falsk granskarflagg. Det är oseriöst, inte för att man kritiserar eller säger emot medierapportering man tycker illa om, utan för att man försöker sälja det som något annat än det är.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se