Stäng
juni 9, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Kambodjanska textilarbetare protesterar mot usla arbetsvillkor och löner. Deras kamp är också din. Foto: Heng Sinith/AP/TT

Allt sämre villkor för världens arbetstagare

Ju mindre vi tittar på vad som skiljer oss åt och ju mer vi tittar på vilka intressen som förenar oss – desto större chans har löntagarna att vinna mark i striden för bra villkor och rättvisa löner.

Skiljelinjen ska inte gå mellan svart och vit, svensk eller indisk, europé eller sydamerikan. Arbetstagarnas positioner måste flyttas fram överallt, och med gemensamma mål. Ju bredare organiseringen är desto svårare för motparten att säga nej.

Tyvärr är utvecklingen på väg åt fel håll. Union to union kommenterar i dag världsfacket ITUC:s globala rättighetsindex, som presenteras på torsdagen:

”Situationen för arbetstagare har blivit sämre på alla världens kontinenter, vilket är en viktig orsak till att inkomstklyftorna i världen ökar. Det visar världsfacket ITUC:s globala rättighetsindex som släpps idag. Kambodja, Indien, Turkiet och Kina, där många svenska företag idag har sin produktion, ligger i listans topp.” 

Europa är bäst på rättighetsindexet, men tyvärr går arbetstagarnas rättigheter åt fel håll även här – och Europa tappar för andra året i rad. Men att Europa ligger i topp beror delvis på att vi – precis som när det gäller klimatfrågan – outsourcar vår smutsiga byk till andra världsdelar. Stora svenska företag, som har bra villkor och gott rykte här i Sverige, placerar ofta stora delar av produktionen hos underleverantörer i andra länder och världsdelar, där priset blir lågt eftersom arbetsvillkor och lönerna är katastrofala.

Det illustrerar hur viktigt det är att arbetstagarnas kamp har ett globalt perspektiv. Och hur viktigt det är att löntagare i olika länder inte konkurrerar med sämre villkor utan samarbetar för bättre.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se