Stäng
september 12, 2017
Zina Al-Dewany, redaktör
Foto: Foto Bertil Ericson / TT / kod 10000

Allt du någonsin undrat om kyrkovalet

På söndag är det kyrkoval. Därför har vi sammanställt all information du behöver veta om hur du röstar och varför det är viktigt. Det räcker med att vara 16 år och inskriven i Svenska kyrkan för att lägga din röst.

Jag tror inte på Gud, varför ska jag bry mig?
Du behöver inte vara troende, eller ens kristen för att rösta. För just nu organiserar sig många krafter som dra kyrkan och dess politik till medeltiden. Ingen aborträtt, inga homoäktenskap och inga invandrare ska vara välkomna. I stället för det arbete kyrkan gör för flyktingar och progressiva krafter, ska fokus ligga på värderingar som hör hemma i extremhögern.

Kyrkan ska inte vara politisk, så varför ska jag bry mig?
För om inte du bryr dig, kommer många andra som tycker att kyrkan ska vara en megafon för deras främlingsfientliga åsikter göra det. Och de kommer vinna.

Jag vill rösta, men när är det?
Sista chansen är nu på söndag den 17 september, men eftersom även Gud tog ledigt på söndagen under veckan han skapade världen, kan det vara segt även som människa att göra något produktivt. Därför kan du förtidsrösta när som helst i veckan.

Jag är inte ens kristen, får jag rösta ändå?
Om du är minst 16(!) år och inskriven i svenska kyrkan tillsammans med 5,2 miljoner andra svenskar så får du det. Förra året röstade bara 700 000 av alla dessa, det är synd. Många är med i kyrkan utan att veta om det!

Kan jag skriva in mig nu direkt för att få rösta?
Om du inte är medlem än så är det försent, för den här gången. Men dubbelkolla, då många är inskrivna utan att veta om det!

Var röstar jag?
Här har du en karta

Vilka ska jag rösta på?
Det kan vi inte svara på, men efter att ha sett det här klippet vet du kanske vilka du inte ska rösta på….

Mer info om exakt hur och var du röstar finns här

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se