Stäng
februari 24, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Mikael Damberg (S). Foto: Tomas Oneborg/TT

Allmän visstid begränsar vanliga löntagares liv

Vid den senaste S-kongressen 2015 drev fackförbunden på stenhårt för att socialdemokratin skulle avskaffa anställningsformen allmän visstid.

Det är en anställningsform som ger arbetare minimalt med trygghet och som innebär att arbetsgivarna kan agera lite hur de vill. Arbetsgivaren behöver inte ange några skäl för att anställa en person på visstid, om och om igen, i stället för att göra det som bör vara normalt: Erbjuda en tillsvidareanställning.

Det här leder till att vanliga löntagare får leva med osäkra anställning i år efter år, och att stora delar av arbetskraften på en och samma arbetsplats kan ha osäkra anställningar. Ett läge som gör att arbetare inte vågar säga ifrån, som gör att man hela tiden är rädd för att bli av med jobbet och som gör att vissa drar sig för att organisera sig fackligt och ställa krav. Blir man obekväm riskerar man ju att snabbt åka ut.

2015 fick facken nöja sig med en rätt tunn kompromiss. Man bestämde att ”problemen med allmän visstid ska lösas”, men kom inte mycket längre än så.

Inför årets socialdemokratiska kongress är konflikten fortfarande i centrum. Fackförbunden, främst Kommunal, har satt ett slopande av allmän visstid högst upp på prioriteringslistan. Och Socialdemokraternas partiledning säger nu till slut tydligt att partiet bör arbeta för att allmän visstid avskaffas.

Det är en liten seger, redan där. Men vad som också sägs väcker en hel del oro: Mikael Damberg (S) konstaterar att de inte kommer få igenom förslaget i riksdagen och att det därför blir en fråga för valrörelsen snarare än för den här mandatperioden. Tyvärr har han rätt.

Och chansen att de rödgröna får tillräckligt stort stöd – riksdagsmajoritet – efter 2018 för att genast slopa allmän visstid är inte jättestor. Problemet lär alltså kvarstå. Och frågan måste därför, om och om igen, ställas till allianspartierna och Sverigedemokraterna:

Varför tycker de att det är dåligt med anställningstrygghet? Varför tycker de att det är dåligt med när löntagare kan planera sina liv och vågar säga ifrån på jobbet? Varför vill de inte ge vanligt folk större makt och frihet att styra över sina egna liv?

Sök på Politism.se