Stäng
november 27, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
Tramsare eller politiker som förhåller sig till verkligheten? Foto: Henrik Montgomery / TT

Alliansen vägrar förhålla sig till verkligheten

På tisdag bestämmer Sverigedemokraterna i ett gruppmöte hur de ska rösta i budgetomröstningen på onsdag. Ska de rösta för sitt eget förslag, och sedan lägga ner sina röster när det faller, som praxis är? Eller ska de ge sitt stöd till alliansens budgetförslag och därmed ge högern och SD gemensam majoritet, vilket skulle kräva regeringsombildning från Stefan Löfvens sida. Eller leda till nyval.

SD skiter numera i att framstå som seriösa och långsiktiga, kanske en konsekvens av att Jimmie Åkesson dragit sig tillbaka för en längre tid framöver (kanske för gott?). Den ekonomisk-politiska talespersonen Oscar Sjöstedt säger bara att ”det får ni se så småningom” när Aftonbladet frågar hur de tänker rösta.

Samtidigt låtsas de borgerliga partierna att det fortfarande är valrörelse och förhåller sig till verkligheten som om det fortfarande var augusti eller september.

På twitter skriver Göran Hägglund (KD): ”vi berättade FÖRE valet. Alliansen har ett förslag som vi kommer att rösta för.” och ”Förra perioden sa ni att det inte är oppositionens sak att säkra att regeringen får igenom sin budget. Det är ett rimligt resonemang.”

Hägglund har rätt i att de berättat hur de ska rösta. Han har rätt i att det är regeringens ansvar att få igenom sin budget. Så är det. Och i stort är problemet regeringens.

Men han missar något. Alliansens har inte bara en skyldighet att jävlas med regeringen, de har också en skyldighet mot väljarna, mot medborgarna. I den ingår att förklara vad man avser göra om man får majoritet för sitt budgetförslag.

Hur ser planen ut? Vad vill alliansen? Vad hoppas de? Vad planerar de för? Är slutmålet att skapa kaos?

– Lägger man fram en statsbudget, då ska man också vara redo att kunna genomföra den, säger Jonas Sjöstedt (V) i Sveriges Radio. Precis så är det.

Det är inte första gången vi skriver om detta. Och alla vet vid det här laget hur landet ligger. Det är inte hypotetiskt, det är på riktigt. Ingen har missat det vid det här laget. De enda som spelar dumma är alliansen och det känns otroligt oseriöst att högerpartierna rakt av vägrar resonera kring hur de kommer att agera i denna för Sveriges styre helt avgörande fråga.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se