Stäng
april 24, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Sveriges statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Pedersen, Terje/NTB/TT

Alliansen har rätt – S måste ge besked om välfärden

Alliansen har rätt. I alla fall i en sak: Socialdemokraterna måste ge besked om välfärden. Inte bara på kongressen, utan också i regeringsställning.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver de fyra allianspartierna att Socialdemokraterna bör slänga Ilmar Reepalus utredning om vinstbegränsningar i välfärden i papperskorgen – och att S i stället bör köpa högerns förslag rakt av.

Förslag som innebär obefintlig förändring, luddiga ”kvalitetskrav”, ospecificerade krav på ”öppenhet” och ett förslag om mer byråkrati kommer inte att hantera de problem i välfärden som gång på gång tar sig uttryck i form av nya oacceptabla skandaler.

Trots att vi sett den svenska skolan försämras kraftigt sedan det fria skolvalet infördes och sedan storbolagens vinstjakt blev huvudfokus på utbildningsområdet säger alliansledarna fortsatt blankt nej till hårdare regler. Moderaterna och Liberalerna, som innan det senaste valet sa att riskkapitalbolag inte är lämpliga ägare i välfärden, ska nu försvara samma riskkapitalbolags välfärdsägande till varje pris.

De privata aktörernas närvaro i den svenska välfärden, som betalas med medborgarnas skattepengar, släpptes in med löfte om att allt skulle bli bättre. Så blev det inte. Därför försvarar högern nu den vinstdrivande välfärden med det enda argumentet som återstår: Välfärden behöver inte bli bättre tack vare privata utförare, deras närvaro är plötsligt en kvalitet i sig. Att till exempel göra den svenska skolan bäst i världen igen är inte lika viktigt.

Alliansens besked är också att de inte vill göra något åt skolsegregationen. Att klassbakgrund och föräldrarnas utbildningsnivå blir allt mer avgörande för hur det går för barn i skolan är ett väldokumenterat problem. Skolkommissionen presenterade i förra veckan förslag för hur den utvecklingen kan brytas. Nej, sa alliansen, innan de ens hann titta på förslagen. Några egna lösningar för att bryta skolsegregationen har de inte. Jämlikhet är inte för dem.

Det finns inte mycket gott att säga om den linje högern formulerar i debattartikeln. Det handlar om att försvara ett system som inte fungerar, som bara är bra för den del av befolkningen som redan har det väldigt bra. När ”dyra” barn som Conrad tvingas bort från skolan är de passiva. När privata kliniker skär mer i kvinnor för att det ger bättre betalt duckar de debatten. Men det är bra att de åtminstone berättar hur de ser på frågorna. Det är bra att de ger besked om vad de (inte) vill göra. Och de har helt rätt i att socialdemokratin måste formulera sina svar snarast.

Välfärden kommer att bli en stor valfråga och S kommer inte att vinna den utan att tydligt ta ställning och berätta exakt vad de vill göra.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se