Stäng
juni 15, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Emil Langvad/TT

Alliansen gör verklighet av kaoshotet – är det dags för extra val?

Det kan bli aktuellt för statsminister Stefan Löfven (S) att utlysa extra val redan innan det ordinarie valet 2018. Det står klart sedan allianspartierna enats om att tillsammans med Sverigedemokraterna stoppa den rödgröna regeringen och Vänsterpartiets skattehöjningar i den kommande höstbudgeten.

Om skattesänkningarna inte tas bort menar alliansen att man tillsammans med Sverigedemokraterna ska avsätta statsråd via misstroendeförklaringar, alternativt genom att bryta loss delar av budgeten i utskottsarbetet, också det tillsammans med SD.

Precis som vi har skrivit tidigare är det här förstås ingenting som regeringen bör acceptera. Man kan inte låta oppositionen ta bort de rödgrönas finansiering av reformerna. Det innebär ju då att Löfvens regering inte längre regerar på sin egen politik. Detta konstaterade vi i mars i år:

”Men om vi får ett läge där alliansen och SD aviserar att budgeten kommer att fällas eller brytas sönder i småbitar? Då bör statsminister Stefan Löfven (S) utlysa extra val. Han bör också tidigt berätta att det är vad som kommer att ske. För först då prövas högerretoriken på allvar.”

Ska statsministern och de rödgröna gå in i ett valår och en valrörelse där mandatperiodens viktigaste budget formuleras av högeroppositionen? Ska Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet gå in i 2018 med utan utrymme för den egna politiken? Att låta sig trampas på och skuffas runt, in i ett politiskt kaos, kan skadeskjuta regeringens möjligheter att få fortsatt förtroende efter valet ordentligt.

Det är dags att sätta hårt mot hårt. Allianspartierna – otydliga, oeniga, splittrade och förvirrade – är de enda som har något att frukta om Löfven vägrar acceptera att oppositionen föser honom framför sig.

Sök på Politism.se