Stäng
augusti 26, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
"Halloj undersåtar! Tyst med er!" Foto: Bertil Ericsson / TT

Alla som inte är moderater är galna socialister

I Sveriges Radios partiledarutfrågning på tisdagsmorgonen varnade Fredrik Reinfeldt för ”massiva folkliga protester” om skatten höjs. Han fick det att låta närmast samhällsfarligt. Kanske står vi inför en revolution om någon föreslår skattehöjningar?

Samtidigt argumenterade han emot Konjunkturinstitutets (KI) analys av läget, de säger ju att skattehöjningar på minst 120 miljarder är nödvändiga om vi ska klara att bibehålla den välfärd vi har i dag.

Reinfeldt tycks i intervjun anse att KI är ett politiskt parti på vänsterkanten som hittar på siffror för att angripa regeringen. Han menar att de vill se indexerade ersättningar i socialförsäkringarna, det vill säga att KI skulle kräva att de ska räknas upp automatiskt varje år snarare än att konstaterar hur utvecklingen ser ut.  (Agneta Berge har skrivit mer om indexerade försäkringar här.) 

KI är inget parti, det är rent påhitt från Reinfeldt att de skulle vara anhängare av någon politisk linje.

Hans tjänstemän nappade snabbt, dock. Dennis Wedin, projektledare för sociala medier hos Moderaterna och kommunfullmäktigeledamot i Stockholm stad, gick till attack i ett antal tweets. Han tycks mena att KI är socialister.

Skärmavbild 2014-08-26 kl. 16.11.35

Citatet i bilden uttrycker ett verkligt dilemma: Ökningar av skatteintäkterna behövs för att bibehålla välfärden efter Reinfeldts skattesänkningar på 140 miljarder årligen. Det är en avvägning man får göra mellan intressen. Det är ideologi. Antingen tycker man det ena eller det andra är viktigare och högerpolitiker har sällan haft svårt att erkänna förr att man vill krympa det gemensamma. KI pekar inte på vilket som är bäst, de pekar på att det är två olika val. Det är KI:s jobb, det är Reinfeldts egen expertmyndighet vi talar om.

Men för Dennis Wedin och Fredrik Reinfeldt blir det här ett påhopp. Antagligen för att de går till val på att skära rejält i det gemensamma åtagandet. Det gör de mycket hellre än att höja skatter. Antagligen för att de förstår att Sverige kommer att välja att satsa på välfärden.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se