Stäng
maj 15, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Finns det fortfarande klimathopp för jorden? Foto: Martin Meissner/AP/TT

”Alla katastrofers moder” hotar – SD-väljare bryr sig minst

”Gasen som hotar mänskligheten” och ”Mysteriet kring det gigantiska hålet i isen” låter som taget ur en science fiction-film. Men det är i själva verket två av Aftonbladets rubriker i en artikelserie om klimatet. Om det är någon gång kvällstidningsjournalistikens sensationsrubriker inte kan anklagas för att överdriva så är det nu. Och de flesta svenskar verkar vara medvetna om det.

Det är oftast inte speciellt konstruktivt med konstant ångest, men i det här fallet är det de som inte känner sig oroade som är problemet.

I Aftonbladet/Inizios undersökning visar sig 3 av 4 vara oroade över klimatet. Samtidigt har 77 procent tappat hoppet om att vi ens kommer klara tvågradersmålet för planetens upphettning. Minst oroade är äldre män som röstar på högern. Mest oroliga är kvinnor, unga och rödgröna väljare. En hel del SD-väljare är i det närmaste klimatförnekande, när en knapp majoritet svarar att de inte är särskilt oroliga alls för klimatet.

Ett av larmen Aftonbladet beskriver handlar om metangas på havsbotten som i dag är inkapslad, men som i takt med smältande isar – permafrosten på havsbotten tinar med 10 centimeter per år, så beskrivs den som en ”tickande bomb”. Metan är nämligen 20 gånger mer potent än koldioxid. Så här sammanfattas det i Aftonbladet:

”Metanet tros ha spelat en av huvudrollerna i det värsta massutdöendet på jorden som vi känner till, det som kallats ‘alla katastrofers moder’, för 250 miljoner år sedan under den geologiska period som kallas Perm.”

Om inte det är anledning nog för att fundera på radikala politiska lösningar finns nog inget som är det.

Här finns hela artikelserien samlad.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se