Stäng
augusti 13, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Alla borde sno Vänsterpartiets förslag om bostadslånen

”Varför är det inte vi som kommer med det här förslaget?”
Det är inte osannolikt att en och annan partistrateg i de andra riksdagspartierna tänkte precis så när de tog del av det vallöfte som Vänsterpartiet presenterade i dag.

För det här handlar om politik som gynnar den breda medelklassen på ett sätt som många kanske inte förknippar med specifikt Vänsterpartiet, eller vänsterpolitik över huvud taget. Vallöftet går ut på att den som har bostadslån ska betala betydligt lägre räntor och därmed få ett rejält tillskott i plånboken varje månad.

Förslaget är att nya regler för bostadslån införs som liknar den modell som finns i Finland, där den som har bostadslån betalar betydligt lägre räntor till bankerna än i Sverige.

Vänsterpartiet föreslår att de svenska storbankerna ska bli skyldiga att redovisa exakt hur höga eller låga räntor bankerna får när de lånar pengar av varandra. Bolåneräntan till privatpersoner ska sedan förhandlas utifrån den siffran. Då blir det tydligt vad banken tar betalt – och hur stora marginaler en bank har jämfört med en annan.

Enligt Vänsterpartiets beräkningar kan det här ge 1 200 kronor lägre kostnader varje månad för ett hushåll som har lånat 2 miljoner kronor. Det är inte kattskit, direkt.

Dessutom kostar inte förslaget något för skattebetalarna. De som får stå för kostnaden är storbankerna. Och de har sannerligen råd.

Förra året gjorde de fyra största bankerna i Sverige en vinst på 106 miljarder kronor. I februari i år redovisade Finansinspektionen siffror som visade att bankernas bolånemarginaler i Sverige var de högsta som någonsin uppmätts. Förra året gjordes en jämförelse mellan de nordiska länderna som visar att bankerna tjänar allra mest på svenskarnas bolån.

Bland de som snabbt välkomnade förslaget fanns kände sparekonomen Claes Hemberg, tidigare på Avanza och knappast känd som någon vänsterdebattör. ”Äntligen”, skriver han på twitter.

De andra partierna borde sno V-förslaget och göra det till sitt. För oavsett vilken väljargrupp de vill locka är det nog rätt tilltalande att krympa bankernas enorma vinster en liten pyttegnutta om det ger vanliga hushåll runt en tusenlapp mer att röra sig med i månaden.

Sök på Politism.se