Stäng
mars 25, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
Niklas Strömstedt. Foto: Anders Wiklund / TT

Alla artister tar ställning politiskt

Det är inte många år sedan de flesta artister höll sig så långt bort från politiken som möjligt. Men något har verkligen hänt, inte bara med politiskt intresserade artister som Timbuktu eller Politism-skribenterna i Mohammed Ali. Numera sprider Petter inte (förvisso ironiska) låtar om rysk kaviar utan twitterlänkar till Aftonbladets ledarsida. Även Kent är förstås aktuella med politiska ställningstaganden just nu. Tomas Ledin har nyligen gjort sin karriärs mest politiska skiva.

Men vi ser också hur en rad artister tar ställning partipolitiskt, för Feministiskt Initiativ, på ett nytt gemensamt album. En valskiva (jag hade föredragit VALbum men men…) där bland andra Marit Bergman, Nina Persson, Zhala, Robyn, The Knife, Gnucci, Jenny Wilson, Alina Devecerski, Jaqee och Christopher Sander medverkar. En extremt imponerande uppställning bakom ett litet parti på väg framåt i rasande fart.

Vi önskar att fler artister kastade sig in i ställningstagandets konst. Inte alla förstås, det kan aldrig vara en rimlig förväntan. Men att fler gör det än de som producerar uppenbart politiska texter är bara att välkomna. Det gör samhällsdiskussionen bredare och mer inkluderande.

Niklas Strömstedt visar också med all önskvärd tydlighet att också den som skriver opolitisk musik kan ha en oerhört vass politisk udd på andra ställen.

Skärmavbild 2014-03-25 kl. 11.22.09

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se