Stäng
september 10, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
Aleksa Lundberg.

Aleksa Lundberg: ”SVT borde vara konsekvensneutrala”

Politism frågar människor vi tycker är intressanta om några viktiga grejer inför valet på söndag. Här medverkar Aleksa Lundbergskådespelare och journalist.

En politiker som jag gillat under valrörelsen är…
…Gudrun Schyman. Det finns ingen som är så påläst, skarp och samtidigt så mycket människa som hon.

En politisk fråga som stör mig…
…är allt som har med normaliserandet av SD:s politik stör mig. Att SVT under utfrågningen av Jimmie Åkesson inte ens lyckades ställa relevanta motfrågor gällande SD:s vilja att inskränka aborträtten är skandal. När jag själv medverkat som gäst i program som sänts genom public service har jag blivit ombedd att undvika att nämna SD som ett rasistiskt parti med fascistisk ideologi. Anledningen har varit att SD själva inte tycker att de är rasister. Public service verkar ha missförstått sitt uppdrag när de arbetar för att vara neutrala till det rasistiska parti som tagit plats i riksdagen. En journalists uppgift är att vara konsekvensneutral, vilket går ut på att rapportera om det som är sant och sedan förhålla sig neutral till vad konsekvensen blir när en rapporterar om det som är sant. Att SD själva inte anser sig vara rasister är inget motargument till att kalla deras politik för rasistisk. Det räcker med att läsa deras partiprogram och lyssna på den ideologiska vilja de förmedlar för att lätt kunna dra slutsatsen att de hämtar kraft ur fascism och nationalism. Det är varje journalists plikt att föra fram detta när det gäller SD och i synnerhet så är det public service uppgift att föra fram och ta avstånd från det som är att klassa som rasism.

Har du varit arbetslös?
Ja, som frilans är arbetslöshet en del av vardagen. Den uppstår mellan varje projekt.

Har du röstat på ett parti och sen ångrat dig? Nej.

Har du bestämt dig för vad du ska rösta på?
Fi. Om en vill se en röd/grön/rosa majoritetsregering som helt berövar SD vågmästarrollen finns inget bättre parti att rösta på.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se