Stäng
februari 4, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Mikael Ahlström. Foto: TT

Alby är till salu

– Vi kommer att lyssna väldigt mycket på hyresgästerna. Om inte tio procent av de boende vill ha en ombildning kommer det inte att ske en sådan. Om hyresgästerna vill ha en ombildning kommer vi att sälja max tio procent av lägenheterna.

Så sa Mikael Ahlström, den stormrike riskkapitalisten som köpte allmännyttans lägenheter i Alby sommaren 2013, till Södra Sidan i en intervju i april förra året. Intevjun gjordes av Emma Dominguez, som var en av de drivande bakom aktivistkampanjen ”Alby är inte till salu” som försökte stoppa försäljningen till Ahlström.

Dominguez, och väldigt många andra, hade åtskilliga farhågor kring försäljningen. Man var rädd att just nyttan för allmänheten skulle komma i andra hand när det allmännyttiga blev riskkapitalägt. Den rädslan visade sig vara befogad när Ahlström börsnoterade företaget Mitt Alby i slutet på 2014. Detta trots att Ahlström lovat att de boende inte har något att oroa sig för, och att det inte kommer ske några stora förändringar de kommande åren.

De senaste veckorna har ombildningsarbetet börjat i Mikael Ahlströms hus. Nu ska en del av hyresrätterna bli bostadsrätter. Ahlström och Mitt Alby vill se pengar in.
– Vi kommer att ombilda i flera etapper och har i den första etappen valt ut några huskroppar där vi vill undersöka de boendes intresse för att köpa sin bostad. Går allt vägen är ombildningen klar i slutet på 2015 eller i början av 2016. I nästa etapp kommer vi att låta hyresgästernas intresse för att köpa sin bostad leda oss fram till vilka lägenheter som ska ombildas, säger Mattias Tegefjord, vd på Mitt Alby, till Hem & Hyra.

I december 2014 skrev tidningen Affärsvärlden om den businessboom som pågår i miljonprogrammen runt om i Sverige och under rubriken ”Börsens nya hyreshajar” omskrevs flera av de riskkapitalister som hakat på den trend Mikael Ahlström och Mitt Alby startat:

”Fastighetsmagnaterna flockas till miljonprogrammet. De renoverar och höjer hyran med 40-50 procent. Och nu går de nya hyreshajarna till börsen.”

Där skrivs också om Mitt Albys planer för att berika sig på fastigheterna:

”De nya ägarna har aviserat att renoveringar är att vänta. Hur länge finansmännen förblir ägare är inte bestämt.”

I Alby är hyresgästerna möjligen inte lurade eller svikna ännu, Ahlström öppnade ju för vissa ombildningar redan innan politikerna på märkliga premisser godkände köpet. Men tyvärr tyder inget på att de boende kan sluta oroa sig för vad som komma skall.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se