Stäng
september 4, 2013
Eric Rosén, chefredaktör
Syriska barn i ett provisoriskt flyktingläger i Atmeh. Kanske kan vi inspireras av hur vi agerat tidigare när vi möter dagens flyktingar? Foto: Muhammed Muheisen/AP/Scanpix

Åkessons empatilösa floskelfest

Nästan ingen har vid det här laget missat Migrationsverkets besked om att alla syriska flyktingar i Sverige ska erbjudas permanent uppehållstillstånd. För många av oss var det ett viktigt besked, att Sverige till och med när Tobias Billström (M) är migrationsminister kan gå före och möjligen också påverka andra EU-länder så att också de tar emot fler flyktingar. För de syrier som befinner sig i Sverige är beskedet livsavgörande. Nu kan de åtminstone påbörja resan mot att bygga något nytt och kanske kan de lättare börja bearbeta de trauman kriget och flykten inneburit.
– Regeringen kommer att med kraft verka för fler stater i unionen också försöker bjuda till och ändra sitt synsätt i den här frågan, sa Tobias Billström i SVT.

Bra.
– Det är ett viktigt första steg för att skapa lagliga vägar in i Europa och det är bra att Sverige går före, sa Vänsterpartiets flyktingpolitiska talesperson Christina Höj Larsen.

Precis så. Men alla är inte lika förtjusta.

Man ska förstås inte bli förvånad när det enda främlingsfientliga partiet i riksdagen uttrycker sig fientligt mot främlingar. Men för den som följt rapporteringen, som har sett de fruktansvärda bilderna från Syrien och har något som påminner om ett patos eller en medkänsla blir det osmakligt när man hör Jimmie Åkesson uttala sig som han gör.

Syrienkrisen har redan kostat över 100 000 människors liv och tvingat runt två miljoner människor på flykt. En bråkdel av dem tar sig till Europa och några få kommer till slut till Sverige. Men Åkesson vill inte att syriska flyktingar som kommer till Sverige ska få uppehållstillstånd. Det är för mycket begärt, tycker han. Det är en hjälp Sverige inte ska ge de här människorna, menar han.

I stället vill Åkesson skicka tillbaka dem till krigets Syrien och ”hjälpa dem på plats”. I stället för att ta ansvar för de oerhört prövade och utsatta människor som kommer hit, de som levt i exakt det fruktansvärda vi andra bara möter i ögonblicksbilder i medierna, pratar Åkesson om att Sverige inte pallar att ta det här ansvaret och börjar veva mot anhöriginvandring.
– Det är den som skapat situationen med segregation och väldigt höga kostnader för invandringen, säger han kallsinnigt.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se