Stäng
mars 4, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Många arbetarkvinnor blir fattigpensionärer trots att de jobbat stenhårt ett helt liv. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Absurda skillnader mellan kvinnors och mäns löner

På onsdagen presenteras LO:s årliga jämställdhetsbarometer, där man visar hur skillnaderna mellan kvinnor och mäns löner ser ut och utvecklas över tid.

En viktig förändring i LO:s barometer är att man inte längre bara redovisar skillnaderna omräknat till heltidslöner. För tittar man på kvinnors faktiska löner är de bara 75 procent av mäns. Det är en absurt stor skillnad.

Även om det förstås är viktigt att jämföra heltidslönerna är det lika viktigt att titta på det faktiska löneskillnaderna.

Skärmavbild 2015-03-04 kl. 11.25.19

I alla fall om man delar analysen att kvinnors deltidsarbete delvis beror just på att de är kvinnor. För så är det. Kvinnor erbjuds oftare enbart deltid än män, de förväntas oftare än män gå ner i tid om en anhörig blir sjuk eller liknande. Och ofta har de en så slitig arbetsmiljö att de tvingas gå ner i tid för att orka. Den ofrivilliga deltiden slår även mot kvinnor på sikt, då det ger dem lägre pension. Det har gjort att många arbetarkvinnor blir fattigpensionärer trots att de jobbat stenhårt ett helt liv. Det är därför frågan om rätt till heltid är så central för de kvinnodominerade fackförbunden.

I Gomorron Sverige (klockan 06.53 i klippet) på onsdagsmorgonen försökte Timbros Malin Sahlén avfärda problemet genom att konstatera att det är ”naturligt” att det är stora skillnader mellan arbetare och tjänstemän. Det är en rätt magstark argumentation. Med den synen lär gapet mellan män och kvinnors löner bestå och ojämställdheten lär bestå. Kvinnor kommer då att fortsätta tjäna flera tusen kronor mindre i månaden, samtidigt som de fortsätter ta ansvar för det obetalda arbetet i hemmet.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se