Stäng
februari 6, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Magdalena Andersson vill inte indexera. Ylva Johansson tycks vilja indexera. Vad vill Stefan Löfven? Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

A-kasse-jubla inte ännu

A-kassan ska bli högre och högre varje år.

Det berättar tidningen Fokus i dag att den parlamentariska socialförsäkringsutredningen kommit överens om.

Men Moderaterna har redan dementerat att blocken ska ha kommit överens. En indexering vore sensationellt bra. Blir detta av är det en historisk vändning för den a-kassa som förstörts mer och mer av politiker från både höger och vänster, kontinuerligt under 20 år.

Den a-kassa som i dag därför fungerar riktigt skräpdåligt. Utan en indexering blir ersättningen i praktiken lägre och lägre för varje år i takt med att priserna ökar medan a-kassan ligger kvar. Detsamma gäller till exempel barnbidrag, underhållsbidrag och studiebidrag. Justerar man inte upp summan varje år blir det alltså mindre och mindre värt.

I Fokus artikel beskrivs detta också som en konflikt inom socialdemokratin, där man på arbetsmarknadsdepartementet mer drivit på för indexering medan finansdepartementet har motsatt linje. Och finansdepartementets linje, Magdalena Anderssons ovilja att indexera, har Agneta Berge skrivit om förr här på Politism.

Sök på Politism.se