Stäng
mars 6, 2015
Politism, redaktion
Malin Ullgren.

8 mars: ”Tydligare än så kan inte kvinnohatet gestaltas”

På söndag är det internationella kvinnodagen. De närmaste dagarna kommer Politism publicera svaret vi fått efter att ha bett personer som vi tycker är smarta och som vi gillar att – så kort eller långt de vill – svara på frågan:

Vad tycker du vi borde prata om den 8 mars 2015?

Näst på tur är Malin Ullgren, redaktör för Idé & Kritik på DN Kultur:

”När jag började tänka på 8 mars för någon månad sedan, drabbades jag först av total uttråkning. Lite bitterhet också. Jag tänkte på mig själv som nyvaken, superentusiastisk feminist på gymnasiet, för mer än 20 år sedan. Om någon hade sagt till mig att den här dagen skulle finnas kvar, därför att den behövs så väl som tillfälle till extra uppmärksamhet på alla orättvisor som består – hur besviken hade jag inte blivit?

Jag känner mig besviken när jag tänker på det – allt skulle ju lösa sig, jag skulle inte leva hela mitt liv i en värld som bara hade kommit en bit; jag skulle leva i den bästa av världar.

Jag tror egentligen att jag får den här bitterdippen varje 8 mars. Sedan gaskar man upp sig och accepterar faktum: man måste fortsätta harva, fortsätta tänka och skriva, om det är så ens feministiska aktivism ser ut.

I år tänker jag på kvinnohatet som en akut problematik.

”Kvinnohat” är ett begrepp som ofta ifrågasätts – vad skulle detta hat bestå i, vem hatar?

Så blir det plötsligt uppenbarat, i synnerhet hatet som riktas mot kvinnor som på något vis betraktas som de Andra (ännu mer de Andra än vad ”kvinna” redan är). Attacker på gatan mot kvinnor som bär huvudduk, nätattacker mot kvinnor som deltar i den offentliga debatten – tydligare än så kan inte kvinnohatet som djupgående demokratiskt problem gestaltas.”

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se