Stäng
mars 7, 2015
Politism, redaktion

8 mars: ”Svårt att göra annat än att se rött”

På söndag är det internationella kvinnodagen. De närmaste dagarna kommer Politism publicera svaret vi fått efter att ha bett personer som vi tycker är smarta och som vi gillar att – så kort eller långt de vill – svara på frågan:

Vad tycker du vi borde prata om den 8 mars 2015?

Här, Politisms egen Agneta Berge:

”Den 8 mars är en dag när jag hämtar extra mycket kraft hos de kvinnor som är hjältarna i mitt liv. Hos mina förebilder och hos alla dem som är det käraste jag har (och ja, de grupperna överlappar ofta). Hos dem som bär vården och som tar hand om våra gamla. Och hos alla de kvinnor som har stått på barrikaderna för att vi skulle ha större frihet idag än vad de hade då.

Jag njuter också alltid av att intensiteten i jämställdhetsdebatten ökar inför 8 mars. Även här – i känslan av att vi är många som rasar – finns kraft. I rapporterna som släpps, i debatterna som hålls, i de nya perspektiven som lyfts fram och bland slagorden som skanderas. Det är svårt att göra annat än att se rött av ett diagram eller ett vittnesmål som visar kvinnors brist på makt över sina arbetsvillkor eller hur de slits sönder under arbetslivet. Som visar hur män fortsätter att ta sig rätten att trakassera, ofreda och våldta deras kroppar. Och hur de sedan tvingas leva sin ålderdom på smulor.

Samtidigt förbannar det mig att jämställdhetsdebatten inte är lika glödhet året runt. Kvinnors knappa makt begränsar ju deras liv varje dag. Internationell kvinnodag eller inte. Den riktiga inskränkningen av frihet i samhället är nämligen inte den som skulle hota kapitalägare i välfärdsbolag om de inte får plocka ut vinster – utan den som kvinnor lever med livet ut. Och det räcker inte att kvinnor ska ha samma frihet som män, för även bland dem råder ojämlikhet.

Den rika har mer makt än den fattiga. Den som är en del av vithetsnormen mer än den rasifierade. Är det något vi bör snacka om på söndag är det väl just detta: att vi aldrig blir jämställda förrän vi också blir jämlika.”

Sök på Politism.se