Stäng
mars 7, 2015
Politism, redaktion

8 mars: ”Säg inte grattis – höj näven!”

På söndag är det internationella kvinnodagen. De närmaste dagarna kommer Politism publicera svaret vi fått efter att ha bett personer som vi tycker är smarta och som vi gillar att – så kort eller långt de vill – svara på frågan:

Vad tycker du vi borde prata om den 8 mars 2015?

Här svarar Politisms Veronica Eneskjöld:

”Framför allt anser jag att Internationella Kvinnodagen inte borde mötas med ett ”grattis”. Internationella Kvinnodagen borde vara en höjd knytnäve. Inte en ros och en klapp på huvudet.

Säg inte ”grattis” till mig.

För vad säger du grattis för? Arbetet är inte klart.

Kvinnor får fortfarande gå med enorma smärtor på grund av endometrios, för att lidandet förväntas vara en del i att vara kvinna. Kvinnor kränks fortfarande inom vården för transpersoner, på grund av okunskap och fördomar. Kvinnors och flickors kroppsliga integritet ifrågasätts och ignoreras fortfarande världen runt, just för att de är kvinnor och flickor. Samhällets dubbelbestraffning, att kvinnor både straffas för att de har en sexualitet och för att de inte ger sin kropp till män, pågår fortfarande hela tiden.

Vi borde prata om hur att vara kvinna aldrig är en enda upplevelse eller en enda fråga. Det finns inte ett enda ”kvinnligt” perspektiv, inte en enda kvinnlig kropp, inte en enda kvinnlig sexualitet. Det finns inte ett enda sorts förtryck, inte en enda mall som kommer lösa alla kvinnors problem eller uppfylla alla deras drömmar.

Säg inte grattis, höj näven och säg ”Nu fortsätter kampen”.”

Sök på Politism.se