Stäng
mars 4, 2015
Politism, redaktion
Aida Hadzialic och Bana Bisrat. Foto: Bertil Ericsson/TT

8 mars: ”Egentligen är jag jävligt trött på att prata”

På söndag är det internationella kvinnodagen. De närmaste dagarna kommer Politism publicera svaret vi fått efter att ha bett personer som vi tycker är smarta och som vi gillar att – så kort eller långt de vill – svara på frågan:

Vad tycker du vi borde prata om den 8 mars 2015?

Här svarar Aida Hadzialic (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister och Bana Bisrat, aktivist som bland annat arrangerade demonstrationen mot ordningsvakters våld tidigare i år.

Aida Hadzialic:

”Lika lön för lika arbete och samma karriärmöjligheter är fortfarande ett viktigt mål.
Vi borde, alla dagar, tala om möjligheten till egen försörjning och den självständighet det ger. Kvinnor arbetar fortfarande en betydligt större del än män oavlönat och det ger avtryck hela livet, inte minst i pensionärstillvaron.”

Bana Bisrat:

”Egentligen så är jag jävligt trött på att prata, är helt ärligt trött på 8 mars. Min 19:e kvinnodag och jag är fortfarande inte lika mycket värd , framför allt som en ung svart kvinna. Men om det är något vi borde prata om är det den nya feministiska vågen som växer, intersektionell feminism.

Det tycker jag VI ska prata om och med VI menar jag VI svarta kvinnor, vi unga kvinnor från förorter, muslimska kvinnor och alla vi kvinnor som det alltid ska pratas OM och tyckas synd om.”

Sök på Politism.se